У парламенті Італії презентували фільм про Марківа

Навесні розпочнеться розгляд апеляції Марківа
Фото: radiosvoboda.org

За словами режисера Крістіано Тинацці, сторона обвинувачення відмовилася від коментарів для фільму про справу українського нацгвардійця Віталія Марківа, якого засудили до 24 років ув'язнення за обвинуваченням у вбивстві італійського репортера.

У стінах італійського парламенту 14 лютого презентували документальний фільм "Неправильне місце" (The Wrong Place) про справу українського нацгвардійця Віталія Марківа. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Троє незалежних італійських репортерів та українська журналістка Ольга Токарюк розпочали роботу над проєктом після того, як суд Павії ув'язнив Марківа на 24 роки, визнавши його винним у вбивстві на Донбасі у 2014 році італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова.

"Ми взяли до рук матеріали обвинувачення і хотіли перевірити, чи дійсно розвиток подій 24 травня 2014 року був таким, як його представили під час процесу", – сказав режисер стрічки Крістіано Тинацці.

Знімальна група опитала безпосередніх очевидців події, яких не шукали італійські слідчі і яких, відповідно, не заслуховували в суді. Зокрема, журналістам удалося поспілкуватися з таксистом, який того дня супроводжував репортерів, і з хлопцем, який тоді випадково бачив іноземців.

"Наша мета – довідатися правду, що сталося з нашими колегами, повернути таким чином гідність загиблим, але разом із тим несправедливо, щоб за це відповідав якийсь цап-відбувайло", – зазначив Тинацці.

Він висловив жаль, що майбутній фільм не вийде повністю збалансованим, оскільки сторона обвинувачення відмовилася надати свої коментарі.

Відео: Olga Tokariuk / YouTube

Вихід фільму заплановано на весну 2020 року, коли почнеться розгляд апеляції Марківа. Правозахисник Антоніо Станго вважає, що не варто говорити про тиск на судові органи Італії; за його словами, це можливість детальніше поглянути на факти, які було перемішано з фейками, що, можливо, вплинуло на рішення присяжних суду першої інстанції. Судовий процес у Павії відбувався під сильним тиском російської дезінформації в італійських ЗМІ, сказав Станго.

Нацгвардійця затримали в Болоньї 30 червня 2017 року за підозрою у причетності до вбивства журналіста Роккеллі та його російського перекладача 24 травня 2014 року в районі Слов'янська Донецької області. За версією прокурорів, Марків із гори Карачун передав командуванню дані про місцеперебування журналістів, після чого стався обстріл, під час якого Роккеллі загинув.

У Міністерстві внутрішніх справ України розповідали, що кримінальне провадження італійські правоохоронці відкрили за свідченнями французького журналіста, який надав відеоряд, який нібито підтверджує причетність Марківа до вбивства Роккеллі.

Українські правоохоронці вважають, що італієць та росіянин загинули внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У підрозділі Марківа не було мінометів, які вели вогонь по ймовірному місцеперебуванню журналіста, пояснювали у МВС.

12 липня 2019 року суд в Італії дав Марківу 24 роки позбавлення волі.

20 листопада Україна подала скаргу на вирок.

На переговорах із прем'єр-міністром Італії Джузеппе Конте 7 лютого 2020 року Зеленський звернув увагу на рішення суду у справі Марківа. "Ми повинні забрати хлопця", – заявив глава Української держави.