У Рівненській області чоловіка засудили до семи з половиною років позбавлення волі за державну зраду і спробу диверсії

Лисенко: Костопільський районний суд погодився з доводами прокуратури
Фото: Андрій Лисенко / Facebook

Жителя міста Вараш затримали спецслужби, коли з корисливих мотивів він закладав вибуховий пристрій біля підніжжя електроопори, повідомив речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко.

У Рівненській області до семи з половиною років позбавлення волі засудили чоловіка, який вчинив державну зраду і намагався підірвати стратегічний об'єкт. Про це повідомив 10 жовтня у Facebook речник Генпрокуратури Андрій Лисенко.

"Костопільський районний суд погодився з доводами прокуратури Рівненської області і засудив до семи з половиною років позбавлення волі жителя міста Вараш за вчинення кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ст. 113 КК України (диверсія)", – написав він.

За словами Лисенка, прокуратура довела, що обвинувачений умисно, із корисливих мотивів, збирав і передавав представникам спецслужб іноземної держави-агресора детальну інформацію про особливості захисту одного зі стратегічно важливих об'єктів області.

"У травні 2018 року зловмисник намагався вчинити диверсію шляхом підриву об'єкта народногосподарського значення, однак співробітникам органів безпеки вдалося запобігти вибуху, а закладений біля підніжжя електроопори вибуховий пристрій – вилучити. Під час судового засідання підсудний свою провину визнав у повному обсязі", – зазначив він.

До набуття вироком чинності засуджений перебуватиме під вартою.

У прес-службі СБУ повідомили, що засуджений 22-річний місцевий житель звернувся до ватажків терористичної організації "ДНР" із пропозицією організувати вибухи на території Рівненської області. Переписуючись нібито з представниками незаконних збройних формувань, він повідомив про підготовку теракту, його було затримано під час закладення вибухівки.

Як писав у травні 2018 року "Цензор.НЕТ", підозрюваний підготував для російської сторони схеми підходів до об'єктів Рівненської АЕС і виклав свій план диверсії. Він також знайшов чотирьох спільників, які погодилися за гроші допомогти скоїти злочин.

Також він був готовий організувати вибух в одній із районних лікарень або взяти в заручники місцевого депутата, для чого просив надати йому зброю та вибуховий механізм.