Україна хоче, щоб російські офіцери повернулися в СЦКК – Резніков

За інформацією Резнікова, російська сторона не відмовляється від участі у СЦКК, але висуває свої вимоги
Фото: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України / Facebook

Українська сторона сподівається, що роботу Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування буде відновлено. Про це заявив віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Повернення російських офіцерів у Спільний центр із контролю та координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін дасть змогу рухатися до досягнення постійного режиму тиші та деескалації на Донбасі. Про це 27 липня заявив віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков у коментарі hromadske.

"Ми маємо надію, що буде відновлена робота СЦКК і російські офіцери, військові повернуться до його складу, тому що це, виходячи з досвіду інших військових конфліктів, механізм, що працює", – розповів міністр.

За інформацією Резнікова, російська сторона не відмовляється від такої участі, але висуває свої вимоги.

"Ми ці умови обговорюємо. Але мені здається, є дипломатичний шлях, який дозволяє працювати офіцерам російської армії у складі цієї СЦКК", – сказав Резніков.

2014 року, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

У вересні 2014 року на Донбасі створили Спільний центр із контролю та координації. До його складу входили українські та російські військові. Вони займалися моніторингом і координацією припинення вогню й організацією буферної зони. База СЦКК розташовується в Соледарі Донецької області.

18 грудня 2017 року в міністерстві закордонних справ РФ заявили, що Росія відкликає своїх офіцерів із СЦКК. У відомстві зазначили, що новий порядок в'їзду в Україну російських громадян, який набуває чинності з 1 січня 2018 року і згідно з яким вони муситимуть завчасно повідомляти про поїздку, "неприйнятний" для російських офіцерів, які входять до складу спільного центру.

В українському МЗС розцінили таке рішення Росії як чергову провокацію і прагнення зняти із себе будь-яку відповідальність за наслідки збройної агресії проти України.