Україна та Нідерланди підписали угоду про співпрацю у справі щодо МН17

Угоду підписали міністри юстиції Павло Петренко та Стеф Блок
Фото: rijksoverheid.nl

Підписання угоди про міжнародне правове співробітництво у справі про катастрофу малайзійського Boeing МН17 відбулося в Нідерландах. Угода передбачає практичні аспекти передання юрисдикції від України до Нідерландів, робить можливою участь усіх підозрюваних у злочині в голландському процесі.

Сьогодні в Нідерландах міністр безпеки та юстиції країни Стеф Блок і міністр юстиції України Павло Петренко підписали угоду про міжнародне правове співробітництво у справі про катастрофу малайзійського Boeing МН17 у небі над Донбасом. Про це повідомляє прес-служба уряду Нідерландів.

Договір передбачає, що судове переслідування підозрюваних будуть проводити від імені всіх 298 жертв катастрофи.

Угода передбачає практичні аспекти передання юрисдикції від України до Нідерландів, робить можливою участь усіх підозрюваних у злочині в голландському процесі.

"Підписання цієї угоди є важливим кроком на шляху до встановлення істини, судового переслідування підозрюваних і компенсації родичам загиблих. Ми вдячні за співпрацю та укладення цієї угоди", – заявив Блок.

Boeing 777, що здійснював рейс MH17 (Амстердам – Куала-Лумпур), зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області.

28 вересня 2016 року в Нідерландах міжнародна слідча група, куди входять представники Нідерландів, Малайзії, Бельгії, Австралії й України, оголосила проміжні підсумки розслідування.

Згідно з висновками комісії, рейс MH17 було збито з комплексу "Бук", привезеного з Росії, із території, підконтрольної проросійським бойовикам.

За даними Bellingcat і СБУ, доставлення комплексу "Бук" на Донбас організував один із тогочасних ватажків угруповання "ДНР", офіцер ГРУ РФ Сергій Дубинський (Хмурий).

У МЗС Нідерландів повідомили, що суд над причетними до краху Boeing відбудеться в цій країні.