Україна може відкрити всі КПВВ на Донбасі наступного тижня – журналіст Гармаш

Два пункти пропуску на лінії розмежування відкрили 10 червня
Фото: Державна прикордонна служба України / Facebook

Головний редактор видання "Остров" Сергій Гармаш, залучений до роботи тристоронньої контактної групи в Мінську, повідомив, що Україна готова відкрити всі пункти пропуску на повний світловий день.

На 12 червня заплановано позачергове засідання Кабінету Міністрів України, на якому буде розглянуто питання відкриття в адаптивному режимі всіх контрольних пунктів в'їзду-виїзду (КПВВ) на Донбасі. Про це 10 червня написав у Facebook залучений Україною до роботи тристоронньої контактної групи (ТКГ) на мінських переговорах журналіст, головний редактор видання "Остров" Сергій Гармаш.

За його відомостями, відкриття пунктів залежатиме від епідситуації.

"Не на кілька годин, як сьогодні ми відкрили два свої КПВВ, а на повний світловий день – із 6.00 до 21.00. Якщо таке рішення ухвалять, то КПВВ відкриють уже наступного тижня", – з'ясував Гармаш під час переговорів.

За його словами, "представники Росії з ОРДЛО" заявили, що готові всіх випускати з окупованих територій, але назад ці люди зможуть повернутися тільки за списками, щоб потім "відстежити дотримання ними обсервації".

"Дуже "конструктивна" позиція! Уявляєте, скільки людей, які виїхали по свої пенсії й повернулися того самого дня, чекатиме в чергах на КПВВ, як хтось складе якісь списки, а потім ще й відслідковуватиме їхню обсервацію та самоізоляцію? За порушення якої, до речі, передбачають серйозні штрафи. Я вже не кажу про тих людей, які захочуть в'їхати на окуповану територію з вільної території. Їх не буде у списках тих, хто виїхав, а отже, їх просто не пустять", – написав журналіст.

На сайті президента України за підсумками чергового раунду переговорів у Мінську повідомили, що вкотре було підтверджено готовність України відкрити два нові КПВВ на лінії розмежування; також "у межах гуманітарної групи обговорено питання відкриття КПВВ в адаптивному режимі".

10 червня Україна відновила роботу пунктів пропуску "Мар'їнка" і "Станиця Луганська", перервану через спалах коронавірусної інфекції. За інформацією Держприкордонслужби України, представники незаконних збройних формувань зірвали відкриття контрольних пунктів, довго не пропускаючи людей.

Гармаша, як і ще одного журналіста Дениса Казанського, залучено до роботи ТКГ з української сторони як представника ОРДО.