Україна продовжить наполягати в Мінську на зменшенні кількості росіян у місії ОБСЄ – Ірина Геращенко

Геращенко: Росіян узагалі не може бути у миротворчій місії ООН
Фото: rada.gov.ua

На думку представника України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи в Мінську Ірини Геращенко, поведінка спостерігача СММ ОБСЄ, який "як із рідними вітався з бойовиками", – це "ніяка не помилка, а позиція цього спостерігача".

У межах засідання тристоронньої контактної групи (ТКГ) у Мінську буде знову порушено питання зменшення кількості росіян у складі спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ. Про це заявила у Facebook перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко, коментуючи дружнє вітання одного зі спостерігачів СММ із сепаратистом "ЛНР".

"Українська сторона на ТКГ у Мінську, звичайно, вчергове зверне увагу на "необачного" спостерігача. Україна неодноразово звертала увагу на склад місії, наполягаючи на зменшенні там росіян. І ми твердо стоятимемо на позиції, що росіян узагалі не може бути в миротворчій місії ООН", – написала вона.

На думку Геращенко, поведінка спостерігача СММ ОБСЄ, який "як із рідними вітався з бойовиками", – це "ніяка не помилка, а позиція цього спостерігача".

"Ми дякуємо місії ОБСЄ за їхню важливу, непросту, небезпечну роботу, але, звичайно, ніколи не закриватимемо очі на факти порушень етики та принципів незалежного спостереження", – підкреслила представник України.

25 листопада неподалік від міста Щастя Луганської області відбулося передання бойовиками тіл загиблих українських військових. З боку бойовиків у ній брали участь співробітники так званої народної міліції "ЛНР" та Ради ветеранів Афганістану. Водночас були присутні спостерігачі місії ОБСЄ.

"Народна міліція ЛНР" опублікувала відео, на якому видно, як представник СММ ОБСЄ люб'язно вітається і обіймається з одним із сепаратистів.

В ОБСЄ назвали "мимовільним" жест члена місії, який вітав сепаратиста.