Україна щодня закликає ОБСЄ промоніторити ситуацію щодо наявності у бойовиків важкого озброєння – штаб АТО

Українські військові закликали ОБСЄ простежити за відведенням бойовиками важкого озброєння
Фото: ЕРА

Проросійські бойовики обстрілюють українські населені пункти уздовж лінії зіткнення з озброєння, яке давно повинні були відвести, заявили у штабі АТО.

Уже кілька днів поспіль проросійські бойовики ведуть вогонь із ракетних систем залпового вогню (РСЗВ), танків, важкої артилерії і мінометів по українських містах і селах, розташованих уздовж лінії зіткнення, повідомив прес-центр штабу АТО.

"Кілька днів тому була обстріляна Трьохізбенка, потім Мар'їнка, потім Зайцеве з "Градів". Від їхніх злочинних дій страждає місцеве цивільне населення та руйнується інфраструктура", – заявили українські військові.

Вони зазначили, що перебувають у постійній координації зі Спільним центром контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

"Українська сторона щоденно інформує та закликає СММ ОБСЄ, у якої є представники на не підконтрольних українському уряду територіях ОРДЛО, промоніторити ситуацію на наявність у бойовиків важкого озброєння, у першу чергу РСЗВ, танків, ствольної артилерії та мінометів – озброєння, яке давно мало б бути відведеним від лінії зіткнення на встановлені відстані", – наголосили у штабі АТО.

Українські військові додали, що подальше застосування бойовиками артилерійських систем може призвести до непередбачуваних трагічних наслідків, зокрема і до численних жертв серед цивільного населення.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі на засіданні у Мінську домовилася про безстрокове припинення вогню з опівночі 25 серпня.

Українська сторона у СЦКК повідомила, що бойовики зірвали "шкільне перемир'я" вже на другій хвилині після його встановлення.