Український розвідник розповів, що п'ять років був законспірованим агентом серед бойовиків на Донбасі

Про те, що Матюха виконує завдання ГУР, не знала навіть дружина
Скріншот: tsn.ua

Співробітник Головного управління розвідки Міноборони України Едуард Матюха від початку війни на Донбасі залишався на окупованій території і навіть був "народним мером" Горлівки, з'ясував телеканал "1+1". 

На окупованій території Донбасу п'ять років провів співробітник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Едуард Матюха. Про це йдеться у програмі "ТСН.Тиждень", яка вийшла в ефір телеканала "1+1" 24 листопада.

У Горлівці Донецької області Матюха був найвищим чиновником окупаційної адміністрації "і знає все про керівні структури так званої "ДНР". У 2014 році його навіть обрали "народним мером" міста. На цій посаді він був недовго, але після цього йому стала довіряти окупаційна влада, зазначено в сюжеті. 

"Едуард – це та людина, яка надавала необхідну інформацію про реальну ситуацію на окупованих територіях", – розповів ТСН представник ГУР Вадим Скібіцький.

У сюжеті йдеться, що Матюха провів п'ять років без сім'ї, бо "дружина нічого не знала про місію чоловіка і переїхала в Київ із глибокою раною, що її Едуард працює на окупантів".

"Дуже вдала ідея була з мого боку створити сайт "Миротворець" і включити мене до цього сайта з моєї подачі. Це відкрило мені двері всюди. А ще згадка про те, що я був "народним мером", зробила мене героєм на всі дві "республіки", – зазначив розвідник.

Він розповів, що зсередини бачив, що відбувається. Зокрема, брав участь у формуванні "гумконвоїв" із РФ, за допомогою яких бойовикам привозили готівку.

За даними Матюхи, Кремль у 2018 році розглядав плани відновити проєкт "Новоросія".

"Це були військові плани, здобуті мною, про захоплення Харківської області, Одеської області та створення сухопутного коридору до півострова Крим", – зазначив він.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.