"Укроборонпром" передав ЗСУ модернізований розвідувальний безпілотник

Безпілотник Spectator-M1 може перебувати в повітрі протягом понад двох годин і охоплювати зону радіусом до 30 км
Фото: Державний концерн "Укроборонпром" / Facebook

Безпілотний літальний апарат Spectator-M1 призначено для розвідки місцевості, його можна використовувати для моніторингу державного кордону, а також пошуково-рятувальних операцій, повідомляє пресслужба "Укроборонпрому".

Збройним силам України "Укроборонпром" надав модернізований розвідувальний безпілотник Spectator-M1. Про це 18 червня повідомила пресслужба державного концерну.

"Це перша поставка Збройним силам України безпілотного авіаційного комплексу цієї модифікації. Spectator-M1 – наша спільна розробка разом із науковцями Національного технічного університету України "КПІ". У цій модифікації підсилено основні переваги попередніх моделей – відмінна аеродинаміка, малопомітність, захищеність від систем радіоелектронної боротьби. Закінчувати роботи над комплексом довелося під час карантину, але ми, попри все, виконали свої зобов'язання перед Міністерством оборони", – заявив голова правління ВАТ "Меридіан" імені Корольова, який входить до складу "Укроборонпрому", В'ячеслав Проценко.

Зазначають, що цей безпілотник призначено для розвідки місцевості, його можна використати для моніторингу державного кордону, пошуково-рятувальних операцій, моніторингу водних і лісових масивів тощо.

Завдяки вдалій аеродинаміці один такий безпілотник може перебувати в повітрі протягом понад двох годин і охоплювати зону радіусом до 30 км. Повторний запуск БПЛА займає до 10 хвилин і не потребує спеціальних злітних майданчиків або додаткового аеродромного обладнання для експлуатації.

Як уточнили в "Укроборонпромі", Spectator-M1 пройшов випробування, і його прийняли на озброєння ЗСУ в червні 2019 року. Попередні модифікації безпілотника постачають Міністерству оборони та Держприкордонслужбі України із 2015 року.

21 травня 2020 року в "Укроборонпромі" повідомили, що збираються випускати бойові літаки спільно із приватними компаніями.