У МЗС України закликали посилити тиск на РФ для звільнення українських політв'язнів

МЗС закликає посилити тиск на РФ
Фото: Gordonua.com

У Міністерстві закордонних справ України нагадали, що український політв'язень, кримчанин Володимир Балух голодує вже 177 днів, а режисер Олег Сенцов – 121.

Міністерство закордонних справ України закликало посилити тиск на РФ, щоб звільнити українських політв'язнів. Про це у своєму Twitter 11 вересня написала спікер МЗС Мар'яна Беца.

"177 днів голодує Володимир Балух. 121 – Олег Сенцов. Закликаємо партнерів посилити тиск на РФ задля їх звільнення", – зазначила вона.

Сенцова було засуджено у РФ до 20 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Російський суд визнав його винним у створенні в Криму терористичної спільноти і керівництві нею, спробі придбання вибухових пристроїв та незаконному зберіганні вогнепальної зброї і боєприпасів, двох терористичних актах та підготовці ще одного теракту. Сенцов своєї провини не визнав.

14 травня 2018 року режисер оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити 64 українських політв'язнів. Себе до цього списку він не заніс.

Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе 10 вересня повідомив, що після 120 днів голодування здоров'ю режисера завдано непоправної шкоди.

Фермера з Роздольненського району Криму Володимира Балуха було затримано після обшуку 8 грудня 2016 року. Як стверджували у ФСБ, на горищі його будинку виявили набої і тротилові шашки. 16 січня 2018 року "суд" в окупованому Криму призначив йому покарання у вигляді трьох років і семи місяців позбавлення волі в колонії-поселенні за незаконне зберігання боєприпасів і вибухових речовин.

Адвокати і правозахисники стверджують, що Балух став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України, який було вивішено у дворі його будинку.

На знак протесту проти "судового" вироку 19 березня 2018 року Балух оголосив голодування.

Адвокат Балуха Ольга Дінзе заявила 10 вересня, що він почувається "дуже погано". "Володимира мучать сильні головні болі, запаморочення, болі у спині і печінці", – зазначила юристка.