У штабі ООС заявили, що розведення сил біля Петрівського може розпочатися 4–5 листопада

У Золотому почали розведення сил
Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook

Для початку розведення сил у районі Петрівського Донецької області у штабі операції Об'єднаних сил очікують семиденного режиму припинення вогню.

Розведення сил у районі Петрівського Донецької області може розпочатися 4–5 листопада. Про це повідомив заступник командувача операції Об'єднаних сил Богдан Бондар "Новостям Донбасса".

Для початку розведення сил біля Петрівського необхідно дочекатися семиденного дотримання режиму припинення вогню.

21 вересня 2016 року на засіданні тристоронньої контактної групи в Мінську було підписано рамкове рішення про початок розведення сил і засобів на Донбасі на трьох ділянках: у Петрівському Донецької області, Золотому і Станиці Луганській Луганської області. Перше відведення військ у Петрівському відбулося 1 жовтня 2016 року, Золотому – 7 жовтня 2016 року, але пізніше українська армія й російсько-окупаційні війська повернулися на свої позиції в цих районах. Спроби відвести сили та озброєння в районі Станиці Луганської були безрезультатними до 26 червня 2019 року.

1 жовтня спецпредставник ОБСЄ у тристоронній контактній групі Мартін Сайдік повідомляв, що за підсумками чергового раунду переговорів сторони домовилися відновити із 7 жовтня розведення сил і засобів у Золотому й Петрівському. Але 7 жовтня розведення не почалося через нещодавні обстріли цих населених пунктів, повідомили у МЗС України

Головна умова початку розведення військ – дотримання режиму припинення вогню в цих районах протягом семи днів, зазначили в Міноборони України. У штабі операції Об'єднаних сил повідомляли, що періодично бойовики продовжують вести вогонь в районі Золотого. Так, пресслужба штабу інформувала, що 26 жовтня бойовики обстрілювали позиції українських військових із великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї поблизу Золотого-4 (у межах ділянки розведення).

29 жовтня на інвестиційному форумі в Маріуполі міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що сьогодні в Золотому починається розведення сил і засобів біля лінії розмежування. "У Золотому, як запевняє місія ОБСЄ, останній обстріл був 18 числа – це 10 днів тому", – сказав міністр.

Уранці 29 жовтня на сторінці операції Об'єднаних сил у Facebook було розміщено заяву української сторони у Спільному центрі з контролю і координації режиму припинення вогню, що бойовики 28 жовтня п'ять разів відкривали вогонь біля ділянки розведення в Золотому-4. Але після обіду пресцентр штабу повідомив, що в районі Золотого-4 почалося відведення озброєння. "Це стало можливим через дотримання режиму тиші протягом останнього тижня", – зазначили у штабі.