У Православній церкві України заявили, що бойовики переслідують священиків ПЦУ в окупованому Луганську

Бойовики вилучили у священиків Свято-Троїцького кафедрального собору робочі комп'ютери
Фото: uk.wikipedia.org / Qypchak

За словами керівника Луганської єпархії Православної церкви України, єпископа Луганського і Старобільського Афанасія (Яворського), бойовики в окупованому Луганську допитували по п'ять-шість годин двох священиків і проводили у них обшуки, водночас окупанти не заборонили здійснювати богослужіння у храмі ПЦУ.

Бойовики в окупованому Луганську переслідують священиків Православної церкви України, заявив 6 квітня у Facebook керівник Луганської єпархії ПЦУ, єпископ Луганський і Старобільський Афанасій (Яворський).

"4 квітня 2019 року в управлінні Луганської єпархії та Свято-Троїцького кафедрального собору Української православної церкви (Православної церкви України) міста Луганська, які знаходяться на окупованій території, були проведені обшуки. З телефонної розмови із секретарем єпархії, протоієреєм Анатолієм Назаренком, який знаходиться в Луганську, стало відомо, що в рамках проведення операції "Стоп-терор" службами "боротьби з економічними злочинами" так званої "ЛНР" під час обшуку були вилучені: церковна і українська символіка, церковні книги і книги національного змісту, офіційне листування", – написав єпископ Афанасій.

Він додав, що також бойовики вилучили у священиків робочі комп'ютери.

"Окрім цього, обшуки були проведені у приватних будинках священнослужителів, а саме у приватному будинку протоієрея Анатолія Назаренка та ієрея Геннадія Курганова. На сьогоднішній день проводяться слідчі дії по відношенню до обох священнослужителів та допити по п'ять-шість годин. Священнослужителям рекомендовано не покидати Луганськ. Здійснювати богослужіння у Свято-Троїцькому кафедральному соборі Луганська не заборонено", – ідеться в повідомленні.

У квітні 2014 року на сході України почався збройний конфлікт. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ), а 6 січня вручив його в Стамбулі предстоятелю ПЦУ, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.