У зоні ООС почалася підготовка до перемир'я

Контроль за припиненням вогню здійснюватимуть українські військовослужбовці з досвідом участі в миротворчих місіях
Фото: Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

Українські військові на Донбасі почали підготовку до повного і всеосяжного припинення вогню, перемир'я має початися опівночі 27 липня. Про це повідомили у штабі операції ООС.

У зоні проведення операції Об'єднаних сил почалася підготовка до повного припинення вогню на лінії розмежування. Про це інформує штаб ООС у Facebook 25 липня.

За масштабом таких заходів не було за весь період проведення операції, зазначили у штабі.

"Додаткові заходи щодо посилення режиму припинення вогню на виконання досягнутих домовленостей впроваджуються на місцях. Починаючи із 00.01 27 липня, на кожній із наших позицій додатковий контроль за припиненням вогню здійснюватимуть спеціально відряджені українські військовослужбовці, більшість із яких мають чималий бойовий досвід та безпосередньо займалися профільними питаннями під час участі у миротворчих місіях під егідою ООН", – ідеться в повідомленні.

Такий крок дасть змогу не відволікати особовий склад підрозділів ООС від виконання бойових завдань і допоможе запобігти провокаціям. Водночас не позбавить українських воїнів можливості для самозахисту, як це гарантує стаття 51 Статуту ООН, наголосили у штабі.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

Увечері 22 липня Офіс президента України повідомив, що тристороння контактна група під час відеоконференції погодила режим повного і всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. "Режим дотримання повного та всеосяжного припинення вогню у разі, якщо він буде дотриманий іншою стороною, є базовою передумовою реалізації Мінських домовленостей і відкриває шлях до виконання інших положень цих домовленостей", – підкреслювали в повідомленні ОП.

Президент Володимир Зеленський зазначав, що сили операції Об'єднаних сил відповідатимуть на ворожі обстріли і після оголошення перемир'я. Він також заявляв, що угоду про припинення вогню мають підписати всі учасники нормандського формату.