Волкер назвав "кроком назад" останні переговори із Сурковим стосовно Донбасу

Волкер: Місія ООН мала бути реальною миротворчою силою
Фото: ЕРА

Спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер повідомив, що загалом остання зустріч із помічником президента РФ Владиславом Сурковим була "дуже сердечною", водночас російська сторона повернулася до своєї первісної пропозиції стосовно розміщення миротворців ООН на Донбасі.

Зустріч із помічником президента Росії щодо України Владиславом Сурковим з урегулювання ситуації на Донбасі, яка відбулася 13 листопада, була "кроком назад", заявив у інтерв'ю Politico спеціальний представник Державного департаменту США щодо України Курт Волкер.

Він повідомив, що загалом зустріч була "дуже сердечною", а дискусія – "дуже гарною", водночас російська сторона повернулася до своєї первісної пропозиції щодо розміщення миротворців ООН на Донбасі.

Спецпредставник Держдепартаменту США щодо України нагадав, що Росія у вересні запропонувала проект резолюції, згідно з яким місія ООН мала гарантувати безпеку спостерігачів ОБСЄ на Донбасі, стежити за режимом припинення вогню і контролювати виведення важкого озброєння. Волкер додав, що "тепер, звичайно, усі знають, що режиму припинення вогню не дотримують, а, навпаки, порушують щоночі", і з Донбасу не було повністю виведено важке озброєння.

За його словами, місія ООН мала бути "реальною миротворчою силою, яка контролювала би безпеку на всій спірній території". "Якби це вдалося зробити, це було б дуже корисним кроком і дало б змогу дістатися до реалізації Мінських угод", – додав Вокер.

Спецпредставник Держдепартаменту щодо України також додав, що невдача на переговорах могла бути пов'язана з відсутністю двосторонньої зустрічі між президентом Росії Володимиром Путіним і лідером США Дональдом Трампом на саміті АТЕС у В'єтнамі.

20 вересня президент України Петро Порошенко презентував своє бачення миротворчої місії на Донбасі під час сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

10 листопада міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що розроблення проекту резолюції щодо миротворчої місії ООН на Донбасі наразі на завершальній стадії.

13 листопада в Белграді відбулася третя зустріч Волкера і помічника російського президента Владислава Суркова. За підсумками переговорів посольство США у РФ повідомило, що Вашингтон і Москва "мають різні концепції" стосовно шляхів досягнення миру на сході України, але "спільну роботу в цьому напрямі буде продовжено".

За інформацією "Интерфакса", Волкер запропонував розширити зону присутності миротворців на Донбасі, їхню чисельність і повноваження.