Волкер про "ДНР" і "ЛНР": Вони абсолютно нелегітимні в межах Мінських угод

Волкер: У Конституції України немає місця для цих утворень
Фото: rada.gov.ua

Спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер зазначив, що, згідно з Мінськими угодами, територія Донбасу, яку контролюють бойовики "ДНР" і "ЛНР", має перейти під контроль України.

"ДНР" і "ЛНР" не передбачені Мінськими угодами. Про це спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер заявив в інтерв'ю радіостанції "Эхо Москвы", коментуючи можливість уведення миротворчої місії ООН на Донбас.

"Важливим моментом тут є статус так званих народних республік. Їх було створено Росією всередині України. Вони не мають місцевої легітимності. Вони абсолютно нелегітимні в межах Мінських угод", – сказав він.

Спецпредставник Держдепартаменту США підкреслив, що, згідно з угодами, "ця територія переходить під український контроль".

"У Конституції України немає місця для цих утворень. Це складна проблема, і ми прагнемо вести переговори з Росією, яка, зрештою, ухвалює рішення стосовно цього, у пошуку врегулювання для відновлення безпеки, а потім і відновлення конституційного порядку", – зазначив Волкер.

На запитання: "Пацієнт "Мінські угоди" швидше живий чи швидше мертвий?" – він відповів: "Пацієнт дуже навіть живий".

Збройний конфлікт у Донецькій і Луганській областях між українською армією та проросійськими бойовиками почався у квітні 2014 року. Із цього часу урядові сили проводили на Донбасі антитерористичну операцію. 30 квітня 2018 року АТО офіційно завершили, замість неї почали операцію Об'єднаних сил.

Мінські угоди, які регламентують урегулювання конфлікту на Донбасі, було підписано в лютому 2015 року. Вони передбачають припинення вогню, відведення важкої техніки від лінії зіткнення, звільнення всіх заручників, а також відновлення повного контролю над державним кордоном із боку уряду України в Донецькій і Луганській областях. Жодного пункту угод повністю поки не виконано.