Волкер про російський варіант уведення миротворців на Донбас: Це ні для кого неприйнятно

Волкер зазначив, що Росія нічого не пропонувала б, якби не була готова до переговорів про введення на Донбас миротворців
Фото: The McCain Institute / Facebook

На думку спецпредставника Держдепартаменту США з питань України Курта Волкера, Росія готова до переговорів про введення на Донбас миротворців ООН.

Пропозиція Росії щодо розміщення миротворців ООН тільки уздовж лінії розмежування на Донбасі є неприйнятною, сказав спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер в інтерв'ю шеф-редактору української служби "Голосу Америки" Мирославі Гонгадзе, яке опубліковано у Facebook.

"Коли ми говоримо про присутність миротворців, те, що Росія запропонувала в ООН, є дуже вузькою концепцією і стосується лише присутності на лінії припинення вогню. Це насправді ще більше розділить країну. Це ні для кого неприйнятно", – зазначив він.

Волкер додав, що такий варіант не допоможе відновити територіальну цілісність України.

"З іншого боку, якщо ми зможемо розмістити миротворчі сили і розширити цю концепцію, щоб охопити всю спірну територію, передбачити стримування важкої зброї та встановити контроль над українсько-російським кордоном з боку України, то це стане багатонадійною ініціативою. Обидва уряди зараз розглядають можливість розширити концепцію, щоб перетворити її на ту, яка буде по-справжньому важливою і корисною", – заявив спецпредставник.

На його думку, Росія нічого не пропонувала б, якби не була готова до переговорів про введення на Донбас миротворців.

"Вони три роки з цього питання нічого не робили. Раніше вони не пропонували ввести миротворчу місію. Лише кілька тижнів тому вони говорили, що в жодному разі не хотіли би бачити там ООН. Отже, той факт, що вони почали цю розмову, на мою думку, означає, що вони готові обговорювати це", – сказав він.

5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що наявність миротворців ООН пішла би на користь вирішенню конфлікту на сході України. Він висловився за те, щоб миротворчі війська розміщувалися на лінії зіткнення сторін і "ні на яких інших територіях". Того ж дня Росія подала відповідний проект резолюції на розгляд Ради Безпеки ООН.

11 вересня в розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Путін припустив, що озброєна місія ООН може перебувати в районі конфлікту на Донбасі не тільки на лінії зіткнення. На його думку, вона має охороняти спеціальну моніторингову місію ОБСЄ.

22 вересня спікер МЗС РФ Марія Захарова сказала, що Росія згодна на розміщення миротворчої місії ООН тільки на лінії зіткнення, а не на всій території Донбасу.

Президент України Петро Порошенко заявив, що миротворці ООН на Донбасі не розміщуватимуться за російським сценарієм.