Волкер: Росіяни не будуть вдаватися до нових спроб мирного врегулювання на Донбасі, а будуть чекати результатів виборів в Україні

Волкер: Не Україна прийшла на російську територію – це росіяни перебувають на українській території
Фото: yes-ukraine.org

Росія і далі звинувачує Київ у конфлікті на Донбасі й уникає переговорів, констатував спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер.

Росія не вдаватиметься до спроб мирного врегулювання на Донбасі до проведення в Україні парламентських і президентських виборів 2019 року, заявив в інтерв'ю "Немецкой волне", опублікованому 12 вересня, спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер.

Журналіст запитав: чи є неможливим продовження переговорів у нормандському форматі за участю Німеччини, Франції, України і Росії після вбивства ватажка бойовиків "ДНР" Олександра Захарченка? Волкер відповів: "Я б так не сказав".

"Досі я підтримував контакти зі своїм російським колегою. Ми не згодні щодо дуже принципових речей, проте ми, як і раніше, підтримуємо контакт. Наскільки я знаю, французькі і німецькі колеги теж залишаються на зв'язку. Але російська сторона, у принципі, не готова до дій, у цьому і проблема", – продовжив Волкер.

За його словами, росіяни "навряд чи зробили щось протягом останніх кількох років, щоб спробувати повернути регіону мир і безпеку".

"Але вони і далі звинувачують Україну, нагадуючи, що конфлікт відбувається на українській території. Але ж не Україна прийшла на російську територію – це росіяни перебувають на українській території. Я думаю, що росіяни, судячи з усього, вирішили, що наразі не будуть вдаватися до нових спроб мирного врегулювання, а будуть чекати результатів виборів в Україні наступного року. У підсумку ми не бачимо нічого нового, крім постійних звинувачень на адресу інших й уникнення переговорів", – додав американський дипломат.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

12 лютого 2015 року в Мінську лідери України, Росії, Франції та Німеччини Петро Порошенко, Володимир Путін, Франсуа Олланд і Ангела Меркель під час 17-годинних переговорів погодили два документи з урегулювання конфлікту на Донбасі: декларацію з виконання Мінських угод і Комплекс заходів із виконання Мінських угод. Вони передбачали припинення воєнних дій на Донбасі, виведення незаконних збройних формувань із регіону, створення умов для проведення виборів у місцеві органи влади тощо.

Волкер цього тижня приїде в Україну. Він виступить з промовою на щорічній конференції "Ялтинська європейська стратегія", яка відбудеться в Києві з 13-го до 15 вересня.