Волкер уважає, що Україна має бути готовою до надання Донбасу особливого статусу, амністії та місцевих виборів у регіоні

Волкер (посередині): Стоїть питання готовності України до дотримання зобов'язань
Фото: Прес-центр штабу АТО / Facebook

Питання готовності України до виконання взятих у Мінську зобов'язань буде актуальним, коли у зоні конфлікту зросте рівень безпеки, заявив спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер.

Уряд України, Верховна Рада та громадськість мають готуватися до виконання зобов'язань Києва в межах Мінських угод, зокрема щодо амністії та особливого статусу Донбасу. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер.

"Мінські угоди містять вимоги до росіян, звісно, щодо безпеки, припинення вогню, відведення важкого озброєння, відновлення контролю над територією. Але також є вимоги, які прийняли й українці. Це такі речі, як особливий статус, проведення місцевих виборів, обмежена амністія людей, що вчинили деякі злочини в рамках конфлікту", – сказав дипломат.

Відповідальність України за реалізацію цих зобов'язань настане, якщо буде створено необхідні умови, нагадав Волкер.

"Стоїть питання готовності України для дотримання зобов'язань, якщо ми досягнемо моменту, коли доб'ємось уведення миротворчих сил, і рівень безпеки зростатиме", – додав він.

12 лютого 2015 року в Мінську лідери України, Росії, Франції та Німеччини Петро Порошенко, Володимир Путін, Франсуа Олланд і Ангела Меркель під час 17-годинних переговорів погодили два документи щодо врегулювання конфлікту на Донбасі: декларацію з виконання Мінських угод і Комплекс заходів із виконання Мінських угод. Вони передбачали припинення військових дій на Донбасі, виведення незаконних збройних формувань із регіону, створення умов для проведення виборів до місцевих органів влади тощо.

Україна наполягає, що вибори на не підконтрольній Києву частині Донецької та Луганської областей мають пройти за українським законодавством, після виведення російських військових і озброєння, а також узяття під контроль української стороною свого кордону, в іншому разі їх буде визнано грубим порушенням Мінських угод. Із цими умовами не погоджуються сепаратисти і Росія, вимагаючи насамперед амністії для бойовиків.

20 вересня 2017 року Порошенко презентував своє бачення миротворчої місії на Донбасі під час сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

10 листопада міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що розроблення проекту резолюції щодо миротворчої місії ООН на Донбасі на завершальній стадії.

13 листопада в Белграді відбулася третя зустріч Волкера і помічника російського президента Владислава Суркова. За підсумками переговорів посольство США у РФ повідомило, що Вашингтон і Москва "мають різні концепції" щодо шляхів досягнення миру на сході України, але "спільну роботу в цьому напрямі буде продовжено".