Волкер заявив, що вторгнення Росії на Донбас не слід розцінювати як перешкоду для членства України в НАТО

Волкер: Одного дня Україна стане членом НАТО
Фото: Kurt Volker / Twitter

Окупація Росією частини Донбасу і продовження бойових дій на сході України викликають занепокоєння у країн – членів Північноатлантичного альянсу, бо вони не хочуть бути втягнутими в конфлікт, повідомив спеціальний представник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер.

Вторгнення Росії на Донбас не слід розцінювати як перешкоду для членства України в Північноатлантичному альянсі, заявив 28 травня спеціальний представник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер, повідомляє агентство "Укрінформ".

"Той факт, що Росія окупує частину України і продовжує бойові дії в Україні, є предметом занепокоєння, оскільки країни НАТО не хотіли б бути втягнуті у конфлікт. У той же час, ми можемо таким чином надіслати невірне послання Росії, мовляв, усе, що вона має зробити, – це атакувати країну, і ця країна не зможе вважатися кандидатом на вступ до НАТО. Я думаю, ми достатньо чітко дали зрозуміти – ми продовжуємо дотримуватися взятих у Бухаресті (на саміті НАТО 2008 року) зобов'язань, що одного дня Україна стане членом НАТО", – сказав Волкер.

За його словами, альянс розгляне питання розширення, коли Україна буде до цього готовою.

"У тому, що стосується євроатлантичних прагнень України, ми рішуче її підтримуємо. Ще треба багато зробити в усіх секторах – у зміцненні демократичних інституцій, у боротьбі з корупцією, в економіці. У частині відносин із НАТО також мають бути зусилля з досягнення взаємосумісності та реформування оборонного сектору, як і продовження внеску у спільну безпеку в Європі", – додав Волкер.

Він назвав події на Донбасі трагедією, оскільки через бойові дії страждає населення окупованих регіонів, яке потребує підтримки влади та міжнародних інституцій.

"Українці продовжують гинути кожного тижня, це величезна трагедія. Ми всі занепокоєні цією кризою, цією війною", – резюмував спецпредставник.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, які демонструє Україна.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією і початку російської агресії на Донбасі. Наприкінці 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики позаблоковості. У червні 2017 року парламент підтримав закон, що закріплює намір України вступити в НАТО.

7 лютого 2019 року український парламент ухвалив закон про внесення до Конституції положення про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському союзі та НАТО. Порошенко підписав закон 19 лютого. 20 лютого документ опублікувала газета "Голос України", і 21 лютого він набув чинності.

Також 7 лютого Рада схвалила проект постанови, яким закликала НАТО надати Україні план дій щодо членства.