ЗСУ повернули 1,5 км території, що за Мінськими угодами має бути під контролем України

ЗСУ повернули землю без бою та втрат
Фото: ЕРА

Півтора кілометра території вздовж Бахмутської траси в зоні АТО були підконтрольні Збройним силам України до січня 2015 року. За Мінськими угодами, ця територія повинна бути повернена Україні, ідеться в сюжеті "ТСН.Тиждень".

Українська армія просунулася вперед на 1,5 км уздовж Бахмутської траси, зайнявши територію, яка на підставі Мінських домовленостей повинна бути під контролем українського уряду. Про це йдеться в сюжеті програми "ТСН.Тиждень" на телеканалі "1+1". 

Так, під вогневим контролем сил АТО опинилася стратегічно важлива дорога на Луганськ й окуповане селище Жолобок.

У сюжеті йдеться, що це просування не є наступом, окрім того, Жолобок також повинен бути під контролем України, проте поки в ньому перебувають окупанти.

"Втратили ці землі в січні 2015-го після безперервних атак ворога. Тоді сили АТО з боями відступили. А цього тижня стало відомо, що повернули землю без втрат і навіть без бою. Закріпилися на нових позиціях за кількасот метрів від окупантів. Ну а звільнену ділянку тепер доведеться розмінувати, адже ворог тут випробовував боєприпаси і встановлював міни і розтяжки", – йдеться у сюжеті "ТСН.Тиждень".

Уранці 2 червня у Facebook 93-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України було повідомлено, що сили антитерористичної операції зайняли нові позиції в "сірій зоні" біля лінії розмежування в Донецькій області, просунувшись на 1,5 км у районі Бахмутської траси.

У Міністерстві оборони тоді повідомили, що українська армія не веде наступу у зоні проведення антитерористичної операції.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

Створення "сірої зони" стало наслідком Мінських угод, згідно з якими обидві сторони конфлікту на сході України повинні були відвести важкі озброєння від лінії зіткнення.