За допомогою "виборів" на Донбасі Кремль реалізує придністровський сценарій – Тука

Тука: Це чергова загроза, зрежисована Кремлем
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Проросійські сили в Україні впроваджують тезу про необхідність прямих переговорів із бойовиками на Донбасі, зазначив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

"Вибори" на Донбасі потрібні Москві для реалізації сценарію, схожого на той, який відбувався у Придністров'ї. Таку думку в ефірі "Громадського" висловив 9 листопада заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

"Це чергова загроза, зрежисована Кремлем. Вона полягає у наступному: зверніть увагу, як в останні півроку активізувалися прокремлівські сили. Які сьогодні, до речі, продемонстрували своє об’єднання, перший крок зробили  [співголова парламентської фракції Опозиційного блоку Юрій] Бойко з [лідером партії "За життя" Вадимом] Рабіновичем. І впроваджують у суспільство тезу про необхідність так званих прямих переговорів. Це той самий сценарій, який свого часу був успішно реалізований Москвою в Молдові, коли примусили фактично почати прямі переговори з Тирасполем. Результат ми всі бачили", – сказав він.

За словами заступника міністра, за допомогою "виборів" Росія намагається легітимізувати ватажків "ЛНР" і "ДНР".

"Не тільки в Україні, а й у ЄС жодна людина ніколи б не сіла за стіл переговорів із такими особистостями, як [убитий екс-ватажок "ДНР" Олександр] Захарченко, як [ватажок "ЛНР", який утік до РФ,  Ігор] Плотницький. Потрібно було їх замінювати", – зазначив Тука.

Після вбивства Захарченка бойовики оголосили про намір провести "вибори" 11 листопада 2018 року. Українська сторона засудила цю ідею.

9 листопада Бойко і Рабінович підписали угоду про об'єднання опозиції і створення "Опозиційної платформи – За життя".

Придністров'я оголосило про суверенітет 1990 року, однак світова спільнота незалежності регіону не визнана. У середині 90-х у Придністров'я ввели контингент російських миротворчих сил.