Від початку 2020 року місію ОБСЄ 146 разів не допустили до об'єктів в ОРДЛО – Оліфер

СММ ОБСЄ є неозброєною цивільною місією
Фото: OSCE SMM – Special Monitoring Mission to Ukraine / Facebook

Українська сторона наполягає на гарантуванні цілковитої безпеки роботи спостерігачів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі, заявила прессекретарка голови української делегації на перемовинах у Мінську, другого президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Члени незаконних збройних формувань перешкоджають роботі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Це питання обговорювали під час засідання тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі 12 лютого в Мінську, повідомила у Facebook прессекретарка голови української делегації на перемовинах, другого президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"За даними СММ ОБСЄ, із початку року їхні патрулі 146 разів не були допущені на території ОРДЛО. Українська сторона наполягає на забезпеченні цілковитої безпеки роботи співробітників місії. Також СММ ОБСЄ повинна мати безперешкодний доступ до всієї території України, як це передбачено її мандатом", – написала Оліфер.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

СММ ОБСЄ є неозброєною цивільною місією, яка спостерігає за ситуацією в усіх регіонах України. Вона регулярно готує звіти про стан справ у країні, а також бере участь у перемовинах між сторонами конфлікту на Донбасі. Місія розпочала свою роботу 29 липня 2014 року згідно з рішенням постійної ради ОБСЄ.