За чотири роки українським переселенцям із держбюджету виплатили понад 10 млрд грн – Рахункова палата

В Україні на обліку перебуває приблизно 1,5 млн переселенців
Фото: ЕРА

Член Рахункової палати України Василь Невідомий зазначив, що відсутність єдиної інформаційної системи щодо соціального захисту внутрішньо переміщених осіб призвела до необґрунтованого планування витрат із держбюджету.

Із жовтня 2014 року внутрішньо переміщеним особам (ВПО) в Україні виплатили щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання на суму понад 10 млрд грн. Про це 28 вересня повідомила Рахункова палата України.

У звіті зазначено, що в Україні станом на 1 липня 2018 року на обліку перебувало приблизно 1,5 млн переселенців, для яких уряд запровадив адресну допомогу восени 2014-го.

Член Рахункової палати Василь Невідомий зазначив, що відсутність єдиної інформаційної системи щодо соціального захисту ВПО призвела до необґрунтованого планування витрат.

"Мінсоцполітики як головний розпорядник бюджетних коштів не забезпечило у повному обсязі належного і дієвого контролю на всіх етапах – від планування видатків до їх здійснення. Як наслідок – не досягнуто ефективного управління бюджетними коштами", – ідеться в повідомленні відомства.

Водночас дані щотижневої звітності уповноважених органів з обліку ВПО "залишаються недостовірними" і не корелюються між собою. У Рахунковій палаті наголосили, що за обліком дані завищені, а за станом призначення допомог – некоректні.

ВПО з'явилися після анексії Росією Криму і початку бойових дій на Донбасі.

У травні заступник міністра у справах тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука заявив, що допомога держави тимчасово переміщеним особам вичерпується наданням незначних щомісячних виплат на оренду житла.