Забруднення водосховищ в ОРДЛО становить небезпеку для 300 тис. громадян – Мінреінтеграції

У Волинцівському водосховищі норми гранично допустимої концентрації у воді нафтопродуктів перевищено вшестеро
Фото: depositphotos.com

Російські окупанти знають про екологічну проблему, але жодних заходів для її вирішення не вживають, зазначили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Забруднення водосховищ на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей становить небезпеку для 300 тис. місцевих жителів. Про це 6 травня повідомила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Зазначають, що дії російських окупантів призвели до порушення роботи двох водосховищ та їх забруднення. Істотне порушення гігієнічних та екологічних показників зафіксовано через тривале неконтрольоване скидання у Волинцівське водосховище неочищених стоків шахти "Булавинська". У підсумку норми гранично допустимої концентрації у воді нафтопродуктів перевищено вшестеро, нітратів – у 5,7 раза, сульфатів – у 3,5 раза, цинку – майже учетверо тощо.

Волинцівське водосховище використовують як джерело питної води в Єнакієвому, Дебальцевому, Шахтарську, Чистяковому (колишній Торез) та інших населених пунктах.

За даними відомства, окупанти знають про ситуацію, проблему, але жодних заходів для її вирішення не вживають.

"Мінреінтеграції вважає це підтвердженням загарбницьких дій держави-окупанта, що безжально експлуатує окуповану територію, створюючи загрози для людей, екології та знищуючи можливість розвитку агломерації Алчевськ – Перевальськ та прилеглих районів у стратегічній перспективі. Ми звертаємося до міжнародних організацій у рамках встановленого мандату із проханням перевірити зазначені факти та вжити заходів реагування", – заявив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Давид Макар'ян.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.