Загороднюк заявив, що нових ділянок розведення сил на Донбасі не обговорюють

Розведення відбулося на трьох ділянках на Донбасі
Фото: EPA

На ділянках у районі Станиці Луганської та Золотого Луганської області, а також Петрівського Донецької області, де провели розведення сил і засобів, ситуація є контрольованою та спокійною, заявив міністр оборони України Андрій Загороднюк.

Питання розведення сил і засобів на інших ділянках, окрім Станиці Луганської та Золотого Луганської області, а також Петрівського Донецької області, поки що не розглядають. Про це в інтерв'ю LB.ua, яке вийшло 21 листопада, сказав міністр оборони України Андрій Загороднюк.

"Ми зараз узагалі не розглядаємо такі пункти. Історія зупиняється на трьох ділянках розведення, наступна серія – це нормандська зустріч", – сказав він.

За словами міністра, на ділянках, де провели розведення, обстрілів не зафіксовано.

"Давайте почнемо з того, яка там ситуація – абсолютно контрольована та спокійна. Ми по кілька разів на день зідзвонюємося зі штабом ООС і аналізуємо зведення. Знаємо, що бувають обстріли по всій лінії розмежування. Але конкретно в зонах розведення ситуація дійсно спокійна", – сказав він.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Із 2016 року тривали перемовини про розведення сил і озброєнь у районі Станиці Луганської. Перший етап розведення відбувся 26 червня 2019 року. 27 червня спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтвердила, що підрозділи "ЛНР" було відведено вглиб не контрольованої українським урядом території. 30 червня в ОБСЄ заявили, що розведення сил і засобів у Станиці Луганській завершили.

1 листопада відведення військ провели в Золотому Луганської області. У штабі операції Об'єднаних сил повідомляли, що мирних жителів там захищає Національна гвардія України. 11 листопада розведення військ завершили в Петрівському Донецької області.

15 листопада пресслужба президента України Володимира Зеленського повідомила, що саміт з урегулювання конфлікту на Донбасі в нормандському форматі проведуть 9 грудня в Парижі.

13 листопада прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що в підготовці зустрічі "Нормандської четвірки" з'явилася позитивна динаміка. 18 листопада він підтвердив, що саміт відбудеться 9 грудня в Парижі.

19 листопада Зеленський заявив, що має намір обговорити на саміті терміни обміну "всіх на всіх" та чіткі терміни деокупації Донбасу. Він вважає, що питання припинення війни на Донбасі треба вирішувати в дипломатичний спосіб.