Заступник генпрокурора України про війну на Донбасі: Мусимо постійно доводити, що росіяни там усе-таки є

Мамедов: Ми постійно мусимо доводити, що "вони там усе-таки є"
Фото: gp.gov.ua

Україна використовує міжнародний досвід розслідування військових злочинів, однак ситуація на Донбасі має свою специфіку, заявив заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов.

Українським правоохоронним органам через специфіку гібридної війни, яку Росія веде проти України, потрібно постійно доводити, що російські війська є на Донбасі. Про це в інтерв'ю "Фактам" заявив заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов.

"Міжнародний досвід розслідування військових злочинів є, і ми його використовуємо. Але в нашому випадку своя специфіка. Уперше йдеться про гібридну війну. Окрім того, ми постійно мусимо доводити, що "вони там усе-таки є", – зазначив він.

За словами Мамедова, правоохоронці "документують кожен факт порушення національного законодавства та міжнародного права, шукають тих, хто скоїв злочин, доводять їхню участь [у злочині].

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Мамедов заявляв, що із 2014 року на Донбасі було зафіксовано понад 15 тис. кримінальних правопорушень.