Заступник міністра юстиції про відвідування Сенцова: Була б політична воля з боку Російської Федерації, усе зробили б протягом годин

Сенцов голодує із 14 травня
Фото: radiosvoboda.org

Україна подала запит до Європейського суду з прав людини стосовно стану здоров'я політв'язня Олега Сенцова і дозволу на його відвідування українським омбудсменом Людмилою Денісовою, заявив заступник міністра юстиції України Іван Ліщина.

Росія веде "стандартну гру", відмовляючи українському омбудсмену Людмилі Денісовій у відвідуванні політв'язня Олега Сенцова, заявив в ефірі телеканала "112 Україна" заступник міністра юстиції України, уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина.

"Європейський суд із прав людини серед інших своїх повноважень має повноваження за статтею 39 надавати державам вказівки щодо запровадження якихось дій, які вони мають зробити прямо зараз, щоби забезпечити розгляд справи в самому Європейському суді з прав людини. Власне це те, що відбувається зараз щодо Сенцова. Сенцов звернувся через своїх адвокатів до Європейського суду і запросив відповідні вимоги з 39-м правилом. ЄСПЛ вирішив, що прямо зараз не застосовувати 39-те правило, він застосував інше, 54-те правило, у якому запитав інформацію у держави Росії щодо стану здоров'я Сенцова", – сказав Ліщина.

Він додав, що Україна в його особі "подала свій окремий запит за 39-м правилом".

"У ньому ми теж вимагали надати інформацію щодо стану здоров'я, а також надати дозвіл українському уповноваженому Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій на доступ до Сенцова, як обіцяла російська влада. Наразі ми очікуємо від Європейського суду кларифікації цього питання", – продовжив заступник глави Міністерства юстиції.

Відповідаючи на запитання, чому Денісова досі не може зустрітися із Сенцовим, незважаючи на домовленості з російським омбудсменом Тетяною Москальковою, Ліщина сказав: "Це стандартна російська гра".

"Спершу на щось погодитися, а потім зробити так, щоби тебе вмовляли, зробити те, на що ти вже погодився. Звісно, ніякої спеціальної процедури відвідання омбудсменом будь-якої країни та в'язнів немає. Є відповідні процедури щодо відвідування омбудсменом наших українських тюрем і російським – російських тюрем... Є загальна домовленість між президентами... Але почалися якісь питання, якісь умови з боку Російської Федерації... Якби була політична воля з боку Російської Федерації, то ніяких питань взагалі б не було, усе було б зроблено протягом годин. Але ось така гра в хованки", – додав Ліщина.

Сенцова було засуджено у РФ до 20 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Російський суд визнав його винним у створенні в Криму терористичної спільноти і керівництві нею, спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів, двох терористичних актах та підготовці ще одного теракту. Сенцов своєї провини не визнав.

14 травня 2018 року режисер оголосив безстрокове голодування в колонії міста Лабитнангі. Він висунув вимогу звільнити 64 українських політв'язнів, але себе до списку не заніс. ЄСПЛ запропонував Сенцову припинити голодування. Український режисер від пропозиції відмовився.

9 червня президент України Петро Порошенко телефоном обговорив із президентом РФ Володимиром Путіним питання українських політв'язнів. Лідери домовилися, що омбудсмени обох країн найближчим часом відвідають ув'язнених громадян.

13 червня Денісова вирушила в Росію. За час перебування у РФ їй не вдалося зустрітися з жодним українським політв'язнем. 15 червня омбудсмен намагалася потрапити в колонію до режисера Олега Сенцова, але її не пустили. Потім, за словами Денісової, вона домовилася з Москальковою, що вони синхронно відвідають ув'язнених 19 червня. Денісова мала вирушити на зустріч до Сенцова, а Москалькова – до головного редактора "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, але відвідування ув'язнених знову не відбулося.

22 червня Москалькова запропонувала Денісовій разом відвідати Вишинського, а потім Сенцова.

26 червня уповноважений із прав людини у РФ прибула в Україну. Вона вирушила в Лук'янівське СІЗО з намірами відвідати військовослужбовця Максима Одинцова, якого в Україні обвинувачують у дезертирстві. Її не пустили на зустріч.

Денісова зазначала, що Москалькову не пустять до російських ув'язнених в Україні, доки українського омбудсмена не допустять до українських політв'язнів у Росії.

Ліщина повідомив 26 червня, що Європейський суд із прав людини не дав українській стороні прямої відповіді про надання допуску Денісовій до Сенцова.