Зеленський на зустрічі з Нетаньяху: Нам як державі є чому вчитися в Ізраїлю, особливо в питаннях безпеки. І ми будемо це робити

Зеленський (зліва): Ми будемо вчитися в Ізраїлю
Фото: president.gov.ua

Український президент Володимир Зеленський подякував прем'єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньяху за підтримку територіальної цілісності України.

Президент України Володимир Зеленський заявив 19 серпня в Києві, що обговорив із прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху "питання війни та безпеки", передає кореспондент "ГОРДОН".

"Дякую нашим партнерам за незмінну підтримку територіальної цілісності України та стійку позицію щодо війни на сході України й анексії Криму з боку Російської Федерації. Нам як державі є чому вчитися в Ізраїлю, особливо в питаннях безпеки та оборони. І ми обов'язково будемо це робити", – заявив Зеленський.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Перемовини щодо врегулювання конфлікту проводять у мінському (Україна – Росія – ОБСЄ) і нормандському (Україна – Росія – Німеччина – Франція) форматах.

18 серпня 2019 року перед вильотом до Києва Нетаньяху заявив, що має намір обговорити із Зеленським, зокрема, питання створення зони вільної торгівлі між країнами та пенсійну угоду. Це перший візит глави ізраїльського уряду до України з 1999 року. Наприкінці липня Нетаньяху заявляв, що може стати посередником між Україною та Росією для врегулювання конфлікту на Донбасі.