Зеленський зустрівся з родичами полонених українців

Зустріч відбулася 30 травня
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський сказав, що запросив на зустріч рідних і близьких українців, яких незаконно утримують у російських в'язницях і які перебувають у полоні проросійських бойовиків на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей і Криму, щоб обмінятися думками і зрозуміти, як прискорити повернення українців додому, повідомили у прес-службі глави Української держави.

30 травня президент України Володимир Зеленський зустрівся з рідними і близькими українців, яких незаконно утримують у російських в'язницях і які перебувають у полоні проросійських бойовиків на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також у Криму. Про це повідомила прес-служба глави Української держави.

"Ми запросили вас усіх, щоб вислухати, обмінятися думками та зрозуміти, як можна прискорити повернення наших хлопців", – сказав Зеленський.

Президент повідомив, що за останні кілька днів він провів зустрічі та наради з уповноваженим Верховної Ради з прав людини Людмилою Денісовою, начальником Генерального штабу Русланом Хомчаком і колишніми представниками України у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі, щоб детально розібратися в питанні звільнення українців.

Зеленський підкреслив, що співпраця влади й родичів полонених українців також важлива для повернення останніх додому.

"Нам необхідна консолідована позиція та координація зусиль усіх правозахисників, представників громадських організацій, волонтерів заради повернення наших полонених додому", – додав він.

Учасники зустрічі також наголосили на важливості ухвалення законопроекту про статус військовополонених, зазначили у прес-службі.

Брат українського політв'язня Євгена Панова Ігор Котелянець написав у Facebook, що зустріч із президентом була конструктивною.

"Володимир Олександрович підтримав наші пропозиції по створенню Координаційної Ради з питань звільнення заручників, Уповноваженого з підтримки заручників та сприяння звільненню, а також законопроект про статус заручників, яким Україна визнає наших рідних жертвами російської агресії та зобов'язується захищати і надавати підтримку. Домовилися про співробітництво по всім питанням. Будемо чекати конкретних кроків", – розповів він.

27 грудня 2017 року на Донбасі відбувся останній великий обмін утримуваними особами. За даними Генеральної прокуратури, Україна тоді обміняла 233 затриманих на 73 українських заручників.

На початку 2018 року голова політради "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук казав, що Київ висував умову не віддавати людей, яких засуджено за особливо тяжкі злочини, а представники бойовиків із цим не погодилися.

У грудні 2018 року представник України у тристороннійї контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі, колишній прем'єр-міністр, екс-голова Служби безпеки України і Міністерства оборони Євген Марчук повідомив, що українська сторона запропонувала обміняти 23 російських громадян, які відбувають покарання за тяжкі злочини в місцях позбавлення волі, на 23 українських ув'язнених, які перебувають у російських в'язницях. Росія відмовилася.

13 березня 2019 року Марчук заявляв, що Росія в Мінську відмовляється обговорювати обмін засуджених росіян на українських політв'язнів.