Жданов: Ескалація конфлікту на Донбасі може стати початком спекотного місяця напередодні саміту НАТО та зустрічі президентів США і РФ

Жданов: Від контактних бойових зіткнень противник відмовився ще на початку цього року
Фото: radiosvoboda.org

Загостренням ситуації у зоні бойових дій на Донбасі президент РФ Володимир Путін показує, хто "господар" війни на сході України. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив колишній офіцер оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковник запасу Олег Жданов.

Загострення ситуації на Донбасі може бути пов'язане із самітом НАТО, який відбудеться у Брюсселі 11–12 липня, та запланованою на 16 липня зустріччю президента США Дональда Трампа і президента РФ Володимира Путіна. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив колишній офіцер оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковник запасу Олег Жданов.

"Політичний бойкот чемпіонату світу з футболу відбувся. Команди низки європейських країн не пройшли групового етапу. І їхнім лідерам не доведеться їхати до РФ на матчі своїх збірних. Навіть німці не вийшли із групи! Фактично сьогодні Путіна нічого не стримує. Його переповнює злість, що ніхто в Росію не приїхав. І вже не приїде, оскільки приводу немає. Цілком можливо, що зараз ми бачимо результат цього. До того ж не забувайте про домовленості щодо припинення вогню з 1 липня. Путін показує, хто "господар" цієї війни: мовляв, ви можете домовлятися про що завгодно, але все залежить від мене. Ескалація конфлікту на Донбасі може стати початком спекотного місяця напередодні саміту НАТО та зустрічі президентів США і РФ", – зазначив Жданов.

За його словами, і Київ, і Москва, і Вашингтон зацікавлені у продовженні бойових дій на Донбасі.

"Від саміту Альянсу я нічого не чекаю, а от зустріч Трампа і Путіна – дуже цікавий момент. Адже російський президент перебуває не в найкращому становищі. Зокрема, він просто вийшов із протистояння щодо КНДР, у Сирії йому не дають вести активні бойові дії. А ось війну на Донбасі навряд чи будуть сильно обговорювати – вона, по суті, вигідна всім сторонам. Поки у нас іде війна, Трамп збирає гроші із країн НАТО на безпеку. Нашому керівництву зручно повторювати мантру "не розгойдуйте човен, а то Путін нападе" і випрошувати "під війну" мільярдні кредити, які в підсумку незрозуміло куди діваються. А влада РФ консолідує навколо себе російське суспільство: мовляв, ніхто вас не врятує від бандерівців і фашистської хунти, крім Путіна. Що стосується бойових дій, то в нас же мирний план – ми просто сидимо і ловимо снаряди далекобійної артилерії бойовиків. Від "контактних" бойових зіткнень противник відмовився ще на початку цього року", – підкреслив Жданов.

Протягом останньої доби бойовики 28 разів відкривали вогонь на Донбасі з мінометів, гранатометів і кулеметів. Унаслідок обстрілів загинуло четверо українських військових.

Напередодні окупанти 39 разів відкривали вогонь із мінометів і гранатометів по позиціях Збройних сил України в Луганській і Донецькій областях, що призвело до загибелі трьох військовослужбовців ЗСУ.

29 червня офіцер прес-центру операції Об'єднаних сил Вадим Бакай у коментарі виданню "ГОРДОН" повідомив, що найскладніша ситуація на фронті склалася в районі селища Південне Донецької області, на горлівському напрямку.

Тристороння контактна група з урегулювання конфлікту домовилася про припинення вогню з 1 липня. Такі перемир'я вже оголошували кілька разів, але жодного разу не вдалося досягнути їх тривалого дотримання.

Збройний конфлікт у Донецькій і Луганській областях між українською армією і проросійськими бойовиками почався у квітні 2014 року. Із цього часу урядові сили проводили на Донбасі антитерористичну операцію. 30 квітня 2018 року АТО офіційно завершилася, замість неї почалася операція Об'єднаних сил.