60 чартерних рейсів із представниками ОПЗЖ вилетіли з України протягом останніх трьох діб – нардепка від "Слуги народу"

За даними нардепки, Служба безпеки України змінила правила отримання дозволів на виліт чартерами
Фото: pexels.com
З України упродовж останніх трьох днів вилетіло 60 чартерних рейсів із народними депутатами від "Опозиційної платформи – За життя" та їхніми сім'ями. Про це 20 лютого повідомила народна депутатка від "Слуги народу" Ольга Василевська-Смаглюк у Telegram.

Вона також додала, що Служба безпеки України змінила правила отримання дозволів на виліт чартерами.

"Днями СБУ ускладнила процес отримання дозволів на виліт приватними бортами. Якщо раніше отримання дозволу потребувало трьох днів, то зараз семи. Інакше вилетіла б уся фракція ОПЗЖ", – написала депутатка.

Також Василевська-Смаглюк наголосила, що представники інших політичних сил разом із сім'ями та дітьми "переважно залишаються в Україні, зокрема у Києві".

Контекст:

На тлі повідомлень про ймовірне вторгнення Росії в Україну низка українських бізнесменів виїхала з України. Лише 13 лютого з Києва вилетіло майже 20 чартерів та приватних літаків, повідомляла "Українська правда". Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов повідомляв, що станом на вечір 14 лютого перебували за кордоном 23 народні депутати України, з них 12 нардепів – від ОПЗЖ. Пізніше, за даними ЗМІ, деякі з них повернулися в країну.

Служба безпеки України вранці 14 лютого заявила, що країна зіткнулася з безпрецедентними спробами нагнітання паніки, "поширення фейків та спотворення реального стану речей". У спецслужбі зазначили, що фіксують такі прояви гібридної війни у соціальних мережах, ЗМІ та заявах деяких українських політиків, які поширюють наративи російської пропаганди.

14 лютого на брифінгу в Києві президент України Володимир Зеленський закликав українських політиків і бізнесменів, які покинули країну, повернутися на батьківщину протягом найближчої доби.

Міністр оборони України Олексій Резніков 14 лютого заявив, що поблизу кордону України перебуває 125 тис. наземних компонентів військ РФ. За його словами, наразі Росія не створила наступальних ударних угруповань на жодній із ділянок поблизу кордону України.

15 лютого міноборони РФ повідомило про часткове повернення військовослужбовців, які перебували біля кордонів України, до місць постійної дислокації. США, НАТО та Україна заявляли, що поки що не бачать суттєвого відведення російських військ від українських кордонів.

17 лютого на Донбасі різко загострилася ситуація. За інформацією штабу операції Об'єднаних сил, було обстріляно понад 30 населених пунктів на підконтрольній Україні території, причому під удар потрапили дитячий садок і кілька шкіл, де в цей час перебували діти. Постраждали двоє військовослужбовців та п'ятеро цивільних.

18-го, 19-го та 20 лютого обстріли на Донбасі продовжилися. Зокрема, 20 лютого бойовики 80 разів відкривали вогонь.