Агентку ФСБ РФ, яка готувала теракти в Донецькій області, засудили до восьми років ув'язнення – СБУ

За даними СБУ, засуджену завербували представники ФСБ РФ
Фото: depositphotos.com

За матеріалами контррозвідки Служби безпеки України учасницю агентурної мережі спецслужб РФ, яка причетна до підготовки серії терактів у районі проведення операції Об'єднаних сил, засудили до восьми років ув'язнення. Про це 21 грудня повідомила пресслужба СБУ.

Співробітники спецслужби затримали жінку в Донецькій області під час спроби облаштування схованки з вибухівкою.

Встановлено, що затриманою виявилася місцева жителька, яку завербували представники ФСБ РФ для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

За даними слідства, вона діяла у складі одного з угруповань терористичної організації "ДНР". За завданням кураторів, учасники групи займалися підготовкою до скоєння терактів для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в регіоні.

"Крім того, зловмисниця збирала розвіддані щодо підрозділів Збройних сил України. Отриману інформацію ватажки бойовиків планували використати для обстрілу позицій українських військових", – ідеться в повідомленні.

Суд визнав затриману винуватою у скоєнні злочинів за ст. 258-3 (участь у терористичній групі або терористичній організації) та ст. 263 (носіння, зберігання та придбання вибухового пристрою без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази.