Андрухович: Для нас дуже важливо, що Росія зав'язла в конфлікті

Андрухович: Віддавати нічого не можна
Фото: EPA

Якщо економічні санкції щодо Росії дійсно діють, то здаватися не можна, заявив український письменник Юрій Андрухович.

Росія може зазнати серйозних економічних утрат через агресію у Криму і на Донбасі. Про це 8 січня в ефірі телеканала ZIK заявив письменник Юрій Андрухович.

"Мені здається, для нас дуже важливо, що Росія зав'язла в цьому конфлікті. Це добре, що вона виснажується в ньому, якщо це справді так. Тобто якщо справді діють економічні санкції, якщо Росія справді втрачає свій фінансово-економічний потенціал унаслідок цього конфлікту, то у принципі здаватися не можна, віддавати нічого не можна", – зазначив він.

Ведуча нагадала письменникові його фразу, вимовлену влітку 2010 року: "Якщо в Україні знову станеться таке чудо, що знову переможуть помаранчеві, то треба дати Криму і Донбасу можливість відокремитися".

Письменник пояснив, що говорив про це, коли "не розглядалася ситуація з воєнною агресією Росії".

"Ішлося про те, що ось в Україні відбудуться наступні вибори, мирним шляхом переможуть, умовно кажучи, проєвропейські сили, а тодішнього президента Віктора Януковича від влади усунуть. І тоді треба запитати населення цих двох регіонів, наскільки їм це подобається, чи бути далі з Україною. І я не вважаю, що це був якийсь такий безнадійний проект", – пояснив він.

Однак, нагадав Андрухович, зміна влади відбулася через революцію, чим пізніше скористалася РФ.

21 листопада 2013 року в Києві через відмову уряду підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом розпочався мітинг, який переріс у масові протести в усій країні. За час протистояння із силовиками загинули десятки протестувальників, сотні дістали поранення.

Янукович утік із Києва 22 лютого 2014 року. Верховна Рада визнала, що він самоусунувся від посади і не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори.

16 березня 2014 року після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму Росія анексувала Крим. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

У квітні того самого року на сході України почався збройний конфлікт. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.