Арестович: До вересня – жовтня в України є час тиснути суперника переважаючими силами

Арестович: Нам би трошки, як сказав Залужний, авіації. Літачків і далекобійних [ракет] і було б узагалі все добре. Вони б крякнули
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com

Найсильніше угруповання окупаційних військ РФ на фронті було у напрямку міст Лиман та Кремінна Луганської області, воно – єдине, яке зберігало наступальний потенціал, але втратило таку здатність. Про це в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону розповів український військовий експерт, блогер, колишній радник Офісу президента України Олексій Арестович.

За його інформацією, рівень мотивації в окупантів достатній для виконання завдань, але "загалом стан збройних сил РФ плачевний, тому що підвибито кадрові частини".

"Найбільш у них сильне угруповання було, як не дивно, єдине, що зберігало наступальний потенціал... Це Кремінна – Лиман. Вони сподівалися із флангу удару завдати нам – і ускладнити ситуацію. Там їхнє завдання – через Сіверський Донець бахмутівське угруповання з'єднати із цим і знову наступати на Краматорськ та Слов'янськ. Їм не вдається. Там були десантники, там були нові техніки, нові танки. Але їх дуже мало. Це єдине оперативно-тактичне угруповання. Усе  воно втратило здатність наступати у російській армії", – розповів Арестович.

Зараз окупанти "гарячково створюють стратегічні резерви, здатні змінити ситуацію на фронті у 300 км, у 500 км", додав експерт.

"Але у них перша готовність – у вересні, за їхніми планами. Вони планів ніколи не виконували. Тому в нас є до вересня включно – навіть до жовтня – час тиснути на них переважаючими силами. Ми їх перевершуємо. І ось тут би нам трошки, як учора сказав [головком ЗСУ Валерій] Залужний, авіації. Літачків і далекобійних [ракет] – і було б узагалі все добре. Вони б крякнули. Крякнули швидше, оперативніше", – резюмував Арестович.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим та частину Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного та південного напрямків.

У квітні сили оборони України вигнали окупантів із північних областей країни, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Пізніше були повідомлення про деокупацію населених пунктів у Донецькій та Запорізькій областях. За інформацією Генштабу ЗСУ станом на 5 липня, сили оборони України просунулися вглиб оборони росіян до 7,5 км на мелітопольському та бердянському напрямках, від початку наступальної операції звільнено дев'ять населених пунктів.