Арестович: Я не вірю в загрозу ескалації. Натиснути на нас військовим шляхом не вийде

Арестович: Я хотів би заспокоїти жителів прифронтових районів по обидва боки
Фото: Олексій Арестович / Facebook
Радник української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович вважає, що Росія не зважиться на новий наступ на Україну, тому що у РФ мало шансів на перемогу у воєнний спосіб.

Загроза ескалації конфлікту на Донбасі завжди залишається. Про це в інтерв'ю телеканалу "Дом", яке опубліковано 15 березня, заявив радник української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович.

"Я хотів би заспокоїти жителів прифронтових районів по обидва боки. Я не вірю в загрозу ескалації. Звичайно, вона завжди залишається в якихось частках відсотків, але я абсолютно не бачу, щоб Росія могла досягти цієї загрози. Натиснути на нас військовим шляхом не вийде. Останню атаку вони зробили під Мар'їнкою у червні 2015 року, вона вкрай сумно для них закінчилася, більше спроб наступати з їхнього боку не було", – сказав він.

Арестович вважає, що за шість років Росія не зважиться на повномасштабну війну. Одна з причин – РФ це нічого не дасть.

"По-перше, це технічно дуже складно. Нагадую, усі сухопутні війська РФ – 220 тис. осіб. Російська Федерація  це величезна держава від Калінінграда до Владивостока, плюс Сирія, плюс Кавказ, Україна і так далі  вимушена утримувати військові угруповання. Збройні сили України – 250 тис. осіб, із яких 200 тис.  військові. Фактично паритет за чисельністю. Як вони збираються наступати, що вони збираються із цим робити, мені абсолютно неясно як військовій людині", – заявив радник у ТКГ.

Він підкреслив, що у Росії мало шансів на перемогу у воєнний спосіб.

У 2014 році Росія окупувала Крим і почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Штаб операції Об'єднаних сил неодноразово повідомляв, що противник веде снайперський вогонь. 4 лютого глава МВС Арсен Аваков заявив, що на Донбасі "жодного мирного процесу вже немає". "Діють снайперські пари, діють міномети, обстріли. Війна триває", – сказав він.

Президент України Володимир Зеленський 11 лютого під час візиту в Донецьку область заявив, що ескалація ситуації на Донбасі пов'язана зі спробами Росії тиснути на Україну на переговорах у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту.