Арестович назвав причину, через яку миротворці ООН не з'являться на Донбасі

Перемовини про розміщення миротворців на Донбасі тривають із вересня 2017 року
Фото: peacekeeping.un.org

Україна не розглядає варіанта введення миротворців ООН на Донбас, оскільки Росія у цій організації має право вето. Наразі йдеться про збільшення спостерігачів ОБСЄ із 500 до 2000 людей, повідомив радник української делегації у тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович.

Україна не розглядає питання розміщення на Донбасі миротворців ООН і пропонує учетверо збільшити склад місії ОБСЄ. Про це повідомив 11 грудня на брифінгу радник української делегації у тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович. Брифінг транслював Український кризовий медіацентр у YouTube.

"Що стосується дорожньої карти, яку оприлюднив (п'ятий) президент (України Петро) Порошенко. Ну, я дуже радий, що він повністю підтримує план спільних кроків, які запропонувала українська делегація у контактній групі, вони збігаються на 99%. Єдина відмінність – це миротворці ООН. Ми говоримо про збільшення складу спостерігачів місії ОБСЄ в чотири рази. Зараз близько 500, а ми плануємо 2000", – сказав він.

Арестович пояснив, що Росія має право вето, тому поки варіанта з миротворцями ООН не розглядають.

"Вона просто накладе вето. Рік можна домовлятися про те, що "давайте введемо миротворців ООН", а потім одне вето – і вся робота прахом", – описав він перспективи такого варіанта.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення до України, незважаючи на надані Україною факти та докази.

Представники України, Росії, США, Німеччини і Франції ведуть перемовини про розміщення миротворців ООН на Донбасі з вересня 2017 року. Київ наполягає на тому, що миротворці мають бути присутніми на всій території Донбасу, зокрема на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону. Москва згодна на розміщення місії ООН лише на лінії зіткнення.

Віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков говорив у вересні цього року, що питання введення на Донбас міжнародних миротворців ще не закрили.

У липні 2020 року Резніков казав, що Україна працює над розміщенням на Донбасі миротворців ОБСЄ.