Арестович оцінив можливість скликання позачергового засідання ТКГ через обстріл українських військових на Донбасі

Арестович повідомив, що можливість проведення термінового засідання ТКГ зараз обговорюють
Фото: Алексей Арестович / Facebook
Проведення позачергового засідання тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі у зв'язку з атакою бойовиків на українські позиції є малоймовірним, але таке питання обговорюють.

Про це в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" 26 липня розповів спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович.

"Наразі питання обговорюється. Але технічно це навряд чи можливо, тому що представники ОБСЄ у планових відпустках", – сказав він.

Наступне планове засідання ТКГ призначено на 26 серпня, уточнив Арестович.

Сьогодні унаслідок обстрілу бойовиків на Донбасі постраждало семеро українських військовослужбовців. Четверо бійців дістали осколкові поранення, ще троє – бойові травми, усіх шпиталізовано. Сили ООС відкрили вогонь у відповідь.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази.

Перемовини про врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи (ТКГ, Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

За даними ООН, з 14 квітня 2014-го до 30 червня 2021 року унаслідок конфлікту на Донбасі загинули 3901 цивільна особа, майже 4200 українських військовослужбовців і приблизно 5800 бойовиків.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного й усеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.