Арестович розповів, скільки людей Україна може передати у межах обміну з ОРДЛО

Арестович: Є кого і на кого міняти. Немає тільки доброї волі російської сторони
Фото: radiosvoboda.org
Україна може передати до окремих районів Донецької та Луганської областей у межах обміну утримуваними особами 310 осіб. Про це в ефірі каналу "1+1" 9 грудня заявив речник української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович.

"310 людей зараз ми утримуємо, яких можемо обміняти. 310. Вони [окупанти] у нас – 427. Там дивлячись як рахувати, але приблизно така цифра. Як бачимо, ці цифри можна порівняти. Є кого і на кого міняти. Немає лише доброї волі російської сторони. Вони категорично це відкидають під надуманими приводами", – сказав він.

Цього тижня українська делегація в ТКГ пропонувала провести до Нового року обмін до 60 осіб, але РФ відкинула пропозицію.

Контекст:

Останній обмін утримуваними особами відбувся 16 квітня 2020 року. Бойовики звільнили 20 людей, українська влада передала їм 14.

У грудні представник Донецької області в українській делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі журналіст Сергій Гармаш розповідав, що окупанти блокують обмін. За словами української омбудсменки Людмили Денісової, перемовини щодо обміну утримуваними особами практично заморожено через позицію РФ.

У Службі безпеки України у відповідь на запит "Радіо Свобода" на початку березня 2021 року повідомляли, що 268 осіб вважають незаконно позбавленими волі на не підконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей.

У травні бойовики "ЛДНР" передали свої списки на обмін утримуваними особами.

Арестович 10 червня повідомив, що у списку на найближчий обмін перебуває 90 осіб, це військовослужбовці та співробітники спецслужб України, які потрапили в полон під час виконання бойових завдань.