Асєєв про передання Медведчуку заручників з ОРДЛО: Фактично це работоргівля

Асєєв: Коли виникають проблеми з тими, хто сьогодні-завтра може померти в катівнях, бойовики вдають із себе великих гуманістів. Хоча самі ж довели цих жінок до такого стану
Фото: Станислав Асеев / Facebook

За даними колишнього заручника бойовиків "ДНР", журналіста Станіслава Асєєва, серед бранців, яких бойовики можуть видати за посередництва нардепа від "Опозиційної платформи – За життя", кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука, є дві жінки. В обох, за даними Асєєва, проблеми зі здоров'ям, одна з них у критичному стані.

Колишній заручник бойовиків "ДНР", журналіст Станіслав Асєєв в інтерв'ю "Фактам" заявив, що дві жінки з-поміж полонених, яких окупанти можуть передати Україні з ОРДЛО, добре йому відомі.

"Одна проходила у моїй "кримінальній справі". Це лікарка Наталія Стеценко. Її заарештували за те, що спілкувалася зі мною у Facebook. Спочатку я думав, що її заарештували буквально протягом кількох тижнів після того, як [бойовики] дістали доступ до мого акаунта, але тільки тепер зрозумів, що чомусь чекали два роки. Вона була на так званому суді як такий собі свідок. Нібито я як агент українських спецслужб завербував її, а вона, зі свого боку, за їхньою легендою, теж передавала якусь інформацію. Загалом, абсурд", – розповів Асєєв.

За його даними, у Стеценко серйозні проблеми зі здоров'ям. "Їй потрібна операція на хребті, вона у критичному стані", – підкреслив журналіст.

Асєєв розповів, що із другою жінкою він особисто не знайомий. Її звуть Світлана Довгаль, каже ексбранець.

"Знав, що вона була у [в'язниці бойовиків] "Ізоляція". Якось у нашу камеру потрапив хлопець, який пробув кілька тижнів у карцері, де перебувала і Світлана. Він розповідав, що її, напівживу після жорстоких тортур, буквально затягували в цей карцер. Тож, напевно, й у неї теж величезні проблеми зі здоров'ям", – повідомив Асєєв.

Він підкреслив, що лікувати бранців окупанти не будуть.

"Може, зокрема тому їх зручніше було б позбутися. Їм не потрібні трупи, але потрібні політичні дивіденди. До того ж у всій цій історії фігурує [нардеп від "Опозиційної платформи – За життя", кум президента РФ Володимира Путіна Віктор] Медведчук – вони готові передати людей тільки йому. Фактично це работоргівля. Адже полонених офіційно нам не віддають. Зате коли виникають проблеми з тими, хто сьогодні-завтра може померти в катівнях, вдають із себе великих гуманістів. Хоча самі ж довели цих жінок до такого стану", – додав Асєєв.

16 січня представники бойовиків "ЛНР" і "ДНР" Владислав Дейнего і Наталія Ніканорова заявили про готовність окупантів "в односторонньому порядку" передати Україні групу утримуваних осіб. Посередником вони назвали Медведчука. Голова української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі, перший президент країни Леонід Кравчук повідомив, що в Медведчука немає таких повноважень.

20 січня українська омбудсменка Людмила Денісова повідомила, що найближчими днями бойовики передадуть "через посередника" дев'ятьох незаконно утримуваних осіб.

У МЗС України наголосили, що цей крок "є ударом по нормандському формату і тристоронній контактній групі" і порушує усталені механізми розв'язання таких гуманітарних питань. Українська делегація у ТКГ заявила, що РФ і Медведчук намагаються використати полонених у своїх політичних інтересах.

Пізніше стало відомо, що один з імовірних маршрутів передання полонених – через Ростов-на-Дону і Мінськ, звідки їх має забрати Медведчук. Денісова зазначила, що інформація про передання полонених і їхню кількість "постійно змінюється".

Цього передання полонених досі не відбулося. Процес обміну заблоковано, бойовики "починають торгувати живими людьми", підкреслив Кравчук.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

Переговори про врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

Останній обмін утримуваними особами відбувся 16 квітня 2020 року. Бойовики звільнили 20 осіб, українська влада передали їм 14. За даними Денісової, бойовики на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей і далі незаконно утримують 267 українців.