Аварійна підтримка від європейської енергосистеми, обладнання, закупівля газу. Зеленський назвав допомогу, яка потрібна українській енергетиці

Зеленський: Щонайменше до завершення цього опалювального сезону ми потребуємо аварійної підтримки від європейської енергосистеми
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський закликав партнерів України надати негайну допомогу країні в енергетичній сфері. Текст його онлайн-виступу на конференції "Солідарні з українським народом", яка відбувається в Парижі, опублікував Офіс президента.

"Ключове завдання зберегти основну енергосистему України, гарантувати її стабільну роботу, попри будь-які російські намагання зробити Україну найтемнішим місцем у Європі", заявив Зеленський.

Він окреслив ситуацію, яка склалася в енергетичній сфері України, і назвав низку "конкретних речей, які не тільки допоможуть Україні вистояти взимку, а ще й максимально наочно доведуть будь-яким антидемократичним та антиєвропейським силам, що Європа навчилася не допускати катастрофи і захищати своїх людей".

"Як мінімум до завершення цього опалювального сезону в Україні ми потребуємо аварійної підтримки з боку європейської енергосистеми. Тобто постачання електрики з країн Європейського союзу в Україну. Обсяг – до 2 ГВт... Така підтримка поставками електрики може коштувати приблизно €800 млн у поточних цінах. Це суттєво. Але суттєво менше, ніж може коштувати нам усім блекаут в Україні. Я закликаю вас зробити одним із конкретних результатів цієї конференції узгодження всіх рішень для такої підтримки України постачанням електрики з країн ЄС", – сказав президент.

Окрім того, за його словами, Україна потребує кількох категорій обладнання: трансформаторів, обладнання для відновлення високовольтних мереж, газотурбінних і газопоршневих енергоблоків.

"Через руйнацію терористами електростанцій ми змушені використовувати більше газу цієї зими, ніж передбачалося. Як наслідок ми потребуємо підтримки для закупівлі близько 2 млрд м&³3; газу. Це також необхідний елемент нашої стабільності, який потребує вашого лідерства", – підкреслив Зеленський.

Окрім того, він наголосив на можливій домовленості про фінансування проєкту із закупівлі LED-ламп для України.

"Комусь це може здаватися не дуже суттєвим. Але 50 млн таких ламп дадуть змогу заощадити приблизно 1 ГВт електрики. Враховуючи, що середній дефіцит у нашій енергосистемі майже 2,5 ГВт, цей проєкт також має суттєво допомогти", – пояснив президент.

Контекст:

Із початку жовтня російські окупанти масовано атакують об'єкти інфраструктури по всій Україні. У країні введено тимчасові вимкнення світла, які стосуються мільйонів людей.

Унаслідок ракетної атаки РФ 23 листопада українська енергосистема увійшла в блекаут, її поступово відновлюють, повідомляли в Міненерго. Після цього 5-го й 10 грудня були нові великі атаки, які значно пошкодили українські енергооб'єкти.

Обстрілами було значно пошкоджено приблизно 50% об'єктів української енергетичної інфраструктури, повідомили на початку грудня у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури. За даними Міненерго, російськими ракетами вражені всі теплові електростанції (ТЕС).

Президент РФ Володимир Путін визнав, що Росія цілеспрямовано обстрілює об’єкти енергетичної інфраструктури України.