Байден: Диктатор, який прагне відновити імперію, ніколи не зітре любов людей до свободи

Байден переконаний, що Росія не зможе записати Україну у список своїх перемог
Фото: EPA

Президент США Джо Байден у річницю повномасштабного російського вторгнення в Україну процитував слова про те, що свобода сильніша за потяг до відновлення імперій. 

"Сьогодні я повторю те, що сказав рік тому, коли Росія вторглася в Україну. Диктатор [президент РФ Володимир Путін], який прагне відновити імперію, ніколи не зітре любов людей до свободи", – написав він у Twitter 24 лютого.

На переконання президента США, "жорстокість ніколи не зламає волю вільних".

"І Україна ніколи не буде перемогою для Росії. Ніколи", – резюмував Байден.

Раніше сьогодні американський лідер констатував, що Путін думав, ніби швидко візьме Київ, але "зустрів мужність України й залізну волю народів усюди". Крім того, додав Байден, дії президента країни-окупанта не розкололи, а, навпаки, згуртували за цей рік НАТО.

Контекст:

Росія почала повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Фактично РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частину Донецької й Луганської областей.

Станом на 20 лютого 2023 року адміністрація Байдена виділила на допомогу Україні $30,4 млрд, інформували в Пентагоні. Зокрема, з моменту вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року Вашингтон надав допомогу на $29,8 млрд.

20 лютого – у День пам'яті героїв Небесної сотні – Байден приїжджав у Київ. Його візиту не анонсували, хоча в українському МЗС натякали на приїзд топгостей.

Президент США зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським і оголосив про новий пакет військової допомоги Україні майже на $500 млн. Після спільної пресконференції лідерів держав Байден покинув Київ поїздом і вирушив до Польщі.