Байден оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на $800 млн

Байден про допомогу Україні: Іноді треба говорити м'яко і нести великий спис
Фото: EPA
Президент США Джо Байден оголосив про додаткову допомогу Україні у сфері безпеки на суму $800 млн. Його виступ транслює Білий дім у Twitter.

"Сьогодні я оголошую про виділення $800 млн на подальше посилення здатності України вести бойові дії на сході, у регіоні Донбас", – сказав Байден.

Він повідомив, що до нового пакету входитиме важка артилерія, гаубиці й тактичні безпілотники, а також боєприпаси.

"Величезні свідчення воєнних злочинів і звірств проти українського народу очевидні всьому світу. Зараз вони переорієнтували кампанію на захоплення нових територій на сході України. Ми нині у критичному проміжку часу, коли вони збираються підготувати ґрунт для наступної стадії цієї війни. США, наші союзники й партнери максимально оперативно діють, щоб надати підтримку Україні у вигляді військової допомоги", – сказав президент США.

Він додав, що США також діляться і далі ділитимуться з Україною важливими оперативними розвідданими, які допомагають протистояти російській агресії.

Байден звернув увагу, що попередній пакет військової допомоги на $800 млн США виділили Україні лише минулого тижня. До нього входили артилерійські системи, БТР та інше обладнання. Він наголосив, що США вже доправили Україні безпілотники, радарні системи й "10 протитанкових систем на кожен російський танк".

За інформацією CNN, оголошений сьогодні пакет військової допомоги – останній, який може виділити президент США у межах своїх повноважень із запасів Пентагону. Виділення додаткових коштів на озброєння для України має схвалити Конгрес.

Під час виступу Байден пообіцяв, що звернеться до Конгресу з офіційним запитом щодо затвердження додаткового фінансування.

"Щоб підтримати Україну на час цієї боротьби, наступного тижня мені доведеться передати до Конгресу додатковий бюджетний запит, щоб забезпечити безперебійне постачання зброї та боєприпасів хоробрим українським воїнам і продовжити надання економічної допомоги українському народу", – сказав Байден.

Він подякував американським платникам податків та військовим за їхній внесок у допомогу Україні, а також зазначив, що США діють як посередник у допомозі від інших країн України та навів приклад: систему протиповітряної оборони С-300, яку Україна отримала з американською допомогою.

Говорячи про важливість допомоги для України, Байден перефразував висловлювання колишнього президента США Теодора Рузвельта про "політику великого кийка", сказавши: "Іноді треба говорити м'яко і нести великий спис (javelin)".

Контекст:

Після масштабного воєнного вторгнення Росії в Україну країни Заходу збільшили постачання українським військовим летального озброєння та іншої оборонної продукції. Військову допомогу Україні надає понад 30 країн, повідомляв держсекретар США Ентоні Блінкен 7 квітня.

13 квітня президент України Володимир Зеленський у зверненні до союзників опублікував перелік озброєння, необхідного Україні для продовження війни з Росією. До нього увійшли бойова авіація, артилерійські комплекси та боєприпаси до них, реактивні системи залпового вогню, бронетехніка (зокрема танки), а також системи протиповітряної оборони.