Білий дім анонсував додаткову допомогу Україні у сфері безпеки

Білий дім, імовірно, незабаром надасть додаткову військову допомогу Україні
Фото: Matt H. Wade / wikipedia.org

У Білому домі заявили, що у США найближчим часом очікують оголошення про новий пакет військової допомоги Україні. Про це повідомила перша заступниця прессекретаря Білого дому Олівія Далтон на брифінгу, аудіозапис якого оприлюднила 31 січня в YouTube пресслужба Білого дому.

На запитання про можливе надання винищувачів F-16 представниця Білого дому повторила заяву президента США Джо Байдена про те, що США поки не планують постачати літаки.

Вона зазначила, що США підтримують регулярні контакти з Україною щодо її військових потреб і надають ЗСУ багатомільярдну військову допомогу.

"Ми передаємо артилерійські боєприпаси, бронетехніку, критичні засоби протиповітряної оборони. Ми перебуваємо в постійному контакті щодо їхніх бойових потреб. І я очікую, що скоро оголосять про додаткову допомогу у сфері безпеки", – додала Далтон.

Президент США 30 січня заявив, що США не постачатимуть Україні винищувачі F-16. 31 січня Байден пообіцяв обговорити із президентом України Володимиром Зеленським потреби України у зброї.

Коментуючи негативну відповідь американського лідера на запитання про постачання бойової авіації, у Білому домі заявили, що США вже надають Україні значну військову допомогу й орієнтуються на потреби Києва та ситуацію на полі бою.

Контекст:

25 січня Байден повідомив про надання Україні 31 танка Abrams, яких ще не постачали Києву. Байден зазначив, що Україна хоче захистити свої території і провести контрнаступ. За даними Пентагону, в останній на цей момент пакет військової допомоги США на $400 млн, окрім танків і боєприпасів до них, також увійшли вісім тактичних машин для евакуації техніки, допоміжні автомобілі й обладнання.

Загалом Сполучені Штати виділили Україні понад $27,1 млрд з початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року, зазначили в Пентагоні 26 січня 2023 року. Понад $27,8 млрд допомоги у сфері безпеки надали з моменту приходу до влади адміністрації Байдена. З 2014 року Сполучені Штати виділили Україні понад $29,9 млрд допомоги у сфері безпеки.