Понад тиждень кількість тих, хто в'їжджає в Україну, перевищує кількість тих, хто виїжджає – Держприкордонслужба

17 травня до країни повернулося 37 тис. українців, виїхало – 31 тис.
Фото: EPA

Потік людей, які в'їжджають Україну через західний кордон, вже вісім днів перевищує потік на виїзд, повідомила 17 травня у Facebook Державна прикордонна служба України.

За даними відомства, протягом останньої доби країну покинуло 31 тис. людей, повернулося – 37 тис. Тенденція перевищення кількості тих, хто в'їжджає у країну, над кількістю тих, хто виїжджає, зберігається весь останній тиждень.

Кількість оформлених автомобілів з гуманітарною допомогою, що впала останніми днями, 17 травня також зросла зі 150 до 293 машин на добу.

Польська прикордонна служба відзвітувала у Twitter, що 17 травня прийняла 26 тис. українців, виїхало у зворотному напрямку 20 тис. людей. Усього від початку війни до Польщі переїхало 3,442 млн, уже повернулося 1,358 млн людей.

Контекст:

За даними ООН станом на 16 травня, від початку повномасштабного вторгнення Росії Україну покинуло 6 266 844 особи, переважно це жителі східної частини країни. Головний потік біженців у Європі прийняли Польща, Румунія та Угорщина.

Президент України Володимир Зеленський 11 травня заявив, що свої домівки через війну покинуло 12 млн українців, 5 млн із яких за кордоном. І не менше як 95% із них хочуть якнайшвидше повернутися додому.

16 травня повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов розповів в ефірі національного телемарафону, що з евакуації до Харкова щодня залізницею прибуває понад 2 тис. жителів, усього повернулося вже приблизно 600 тис. жителів.