Бойовик Ходаковський заявив, що "державний переворот" у Донецьку виллється "у набагато більшу кількість крові, ніж у Луганську"

Ходаковський назвав ситуацію в Донецьку "вірусом необмеженої влади"
Фото: Александр Сергеев / Facebook

Екс-командир батальйону бойовиків "Восток" на Донбасі, колишній "секретар радбезу ДНР" Олександр Ходаковський заявив, що ватажок бойовиків "ДНР" Олександр Захарченко узурпував владу в Донецьку і серед місцевих бойовиків зріють "протестні настрої".

Екс-командир батальйону бойовиків "Восток" на Донбасі, колишній "секретар радбезу ДНР" Олександр Ходаковський заявив, що в Донецьку можливий "державний переворот", водночас у разі протестів на окупованій бойовиками "ДНР" території наслідки передбачити неможливо. Про це він сказав у інтерв'ю "Московскому комсомольцу".

На прохання прокоментувати "непросту ситуацію" в Донецьку, а також намір ватажка "ДНР" Олександра Захарченка змінити конституцію псевдореспубліки, щоб продовжити свої повноваження і не йти на "вибори" у "ДНР" у 2018 році, Ходаковський сказав: "Уважаю, що Захарченко вже ухвалив для себе певне рішення, конституцію буде змінено на його користь".

За його словами, Захарченко має намір продовжити для себе "строк перебування на посаді до п'яти років", водночас "Москва взагалі не в курсі того, що у нас тут відбувається".

Він назвав ситуацію в Донецьку "вірусом необмеженої влади". За словами Ходаковського, "керівна еліта за ті три роки, що перебуває найвище", нічого не зробила для розв’язання проблем у "ДНР". Ходаковський додав, що в Донецьку "вперто зріють певні протестні настрої", і якщо не вирішити проблеми, "ще невідомо, чим скінчиться справа".

На запитання, чи має він на увазі "державний переворот", як у Луганську, Ходаковський відповів: "Ні, у нас не Луганськ, у нас усе може вилитися в набагато більшу кількість крові".

Він додав, що є "польовим командиром, і за ним "стоять військові, армія". За словами Ходаковського, за досить короткий строк він може "акумулювати велику кількість народу". Бойовик уважає, що "якщо все це почне рухатися, рівень наслідків передбачити неможливо".

За словами Ходаковського, Захарченко чудово усвідомлює, що у нього є конкуренти у "владі" в Донецьку, тому він "може змусити до якихось дій, він, безумовно, здатний на провокацію".

Український журналіст Юрій Бутусов уважає, що Ходаковський є прямим опонентом ватажка "ДНР" Олександра Захарченка, і в Донецьку існує ймовірність перевороту за аналогією з "путчем" у "ЛНР". На думку Бутусова, у Ходаковського є силовий ресурс, водночас його відкрита критика ватажка "ДНР" може свідчити про те, що з Росії надійшли відповідні санкції.

21 листопада група невідомих у військовій формі без розпізнавальних знаків захопила центр Луганська, зокрема адміністративні будівлі. 24 листопада ватажок бойовиків Ігор Плотницький пішов у відставку "за станом здоров'я", терористи "ЛНР" призначили його "уповноваженим від ЛНР" із виконання Мінських угод. Новим ватажком угруповання "ЛНР" став "міністр держбезпеки ЛНР" Леонід Пасічник. Плотницький виїхав до Москви.