Бойовик із Бразилії, якого український суд засудив до 13 років позбавлення волі, гуляє Києвом – ЗМІ

Бразилець (на фото ліворуч) стверджує, що у нього немає паспорта
Фото: radiosvoboda.org

У прокуратурі не знають, чому бразильського бойовика Рафаеля Лусваргі, якого український суд засудив до 13 років за участь у терористичній організації, а потім скасував вирок, не віддали під час обміну утримуваними особами, зазначає "Радіо Свобода".

29 квітня на території чоловічого Свято-Покровського Голосіївського монастиря Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) ховається бразильський бойовик Рафаель Лусваргі, який брав участь у війні на Донбасі за угрупування "ЛНР" і "ДНР". Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Журналісти спілкувалися з Лусваргі в чоловічому монастирі Києва. Бразилець не відразу визнав, що воював на Донбасі проти Збройних сил України.

Лусваргі повідомив, що "гуляв у Києві", але паспорт йому не повернули. Він також не проти повернутися на непідконтрольні території Донбасу. Чому цього не сталося під час обміну наприкінці 2017 року, як це планувалось, у прокуратурі не знають.

Автор матеріалу зазначає, що раніше Лусваргі на численних відеороликах розповідав, як обстрілював українські позиції з міномета й реактивної системи "Град". А також обіцяв "дійти до Києва".

Скріншот: Rafael / YouTube

У жовтні 2016 року бразильця затримали в аеропорту Бориспіль співробітники Служби безпеки України, а 25 січня 2017 року Печерський районний суд Києва засудив його до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна за участь у терористичній організації.

17 серпня 2017 року Апеляційний суд Києва призначив новий розгляд справи Лусваргі через суттєві порушення під час розгляду справи у першій інстанції. Зокрема, його справу мав розглядати Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області.

Лусваргі залишили тоді під вартою ще на два місяці, а в грудні випустили під особисте зобов'язання. Ініціатором зміни запобіжного заходу був, за даними "Радіо Свобода", прокурор Ігор Вовк.

"Його планували на обмін із військовополоненими "ДНР" і "ЛНР", у зв'язку з чим йому потрібно було змінити запобіжний захід. Тому що він обвинувачується за такими статтями, за якими обвинувачені перебувають лише під вартою. Але, незважаючи на це, суд на це пішов", – заявив прокурор.

Збройний конфлікт у Донецькій та Луганській областях між українською армією і проросійськими бойовиками почався у квітні 2014 року.

27 грудня 2017 року на Донбасі відбувся обмін утримуваними особами. За даними Генеральної прокуратури, Україна тоді обміняла 233 затриманих на 73 українських заручників. Голова Служби безпеки України (СБУ) Василь Грицак зазначав, що бойовики "ЛДНР" продовжували утримувати на той час 103 українців.