Бойовики на Донбасі шість разів обстріляли позиції українських військових – штаб ООС

Цього року ЗСУ зазнали щонайменше 37 бойових втрат
Фотo: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook

Збройні формування Росії від початку доби шість разів порушили режим припинення вогню на Донбасі. Про це повідомив штаб операції Об'єднаних сил увечері 15 травня.

Найманці двічі відкривали вогонь біля Водяного із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм, ручних протитанкових і підствольних гранатометів. Із мінометів калібру 82 мм вели обстріли поблизу населеного пункту Широкине.

Біля Мар'їнки бойовики двічі стріляли по позиціях українських військових з автоматичних станкових і протитанкових гранатометів. У районі населеного пункту Гладосове бойовики також застосовували гранатомети.

Бойових втрат серед українських військових немає.

Контекст:

13 травня незаконні збройні формування РФ 19 разів порушили режим припинення вогню на Донбасі.

Відразу після анексії Криму у 2014 році Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло приблизно 13 тис. осіб.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі від опівночі 27 липня. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Штаб ООС неодноразово повідомляв, що противник веде снайперський вогонь.

У 2021 році у ЗСУ було щонайменше 37 бойових втрат, говорив колишній головнокомандувач ЗСУ генерал Віктор Муженко "ВВС News Україна" в інтерв'ю, опублікованому 1 травня.

Від моменту оголошення режиму припинення вогню 27 липня 2020 року в зоні проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі загинуло 99 військовослужбовців, повідомляли у ЗСУ 7 травня 2021 року.