Бойовики тримають на передових позиціях на Донбасі велику кількість снайперів – українська розвідка

За даними української розвідки, командування окупаційних військ приховано розміщує в ОРДЛО великокаліберну зброю
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Бойовики тримають на передових позиціях на Донбасі велику кількість снайперів. Про це 16 липня у Facebook повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

"Противник продовжує утримувати на передових позиціях значну кількість снайперських розрахунків, щоб завдавати втрат особовому складу Об'єднаних сил, знищувати елементи відеоспостереження і провокувати вогонь у відповідь", – ідеться в повідомленні.

Водночас підготовку снайперів 1-го (Донецьк) і 2-го (Луганськ) армійських корпусів оперативного угруповання російських окупаційних військ проводять під керівництвом кадрових військовослужбовців військових частин спеціального призначення збройних сил РФ.

Також, за даними української розвідки, командування окупаційних військ приховано розміщує в ОРДЛО гаубиці і самохідні артилерійські установки калібру 122 мм, порушуючи домовленості щодо відведення важкого озброєння.

Водночас російські окупанти проводять інтенсивні тренування мінометних і артилерійських розрахунків із підготовки до вогневого ураження цілей на передових позиціях підрозділів Об'єднаних сил.

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

За даними президента України Володимира Зеленського, за час конфлікту загинуло понад 14 тис. людей.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.