Боррель: Китай не може бути посередником між Україною і Росією

Пекін перебуває на одному боці конфлікту, вважає глава дипломатії ЄС
Фото: ЕРА
Китай не може бути посередником у миротворчому процесі між Україною і Росією. Про це верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив 31 березня на економічному форумі Wake Up, Spain у Мадриді. Відео свого виступу політик опублікував у Twitter.

За його словами, Пекін, який 24 лютого опублікував свій "мирний план", не розрізняє в ньому агресора і жертву, пропонуючи неприйнятні умови для України.

"Китай не робить відмінностей між агресором і тим, на кого напали. Він не може бути посередником, тому що він на одному боці", – сказав Боррель.

Водночас глава європейської дипломатії вважає, що Китай має використати свій вплив на РФ, щоб досягти миру.

Раніше сьогодні прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес після зустрічі з главою КНР Сі Цзіньпіном заявив, що необхідна особиста зустріч китайського лідера і президента України Володимира Зеленського.

"Я впевнений, що прем'єр-міністр Санчес обговорив це з президентом Сі, і я зроблю те саме 12-го числа, коли поїду в Китай", – зазначив Боррель.

Єдиним можливим планом припинення війни в Україні він назвав той проєкт, який запропонував Зеленський. Його реалізація приведе до того, що Україна повернеться до своїх кордонів 1991 року, деокупувавши Крим, додав європейський дипломат.

Контекст:

План Китаю щодо мирного врегулювання війни в Україні, який складається з 12 пунктів, зі скепсисом сприйняли на Заході.

Водночас Зеленський вважає, що частина пунктів у цьому документі відповідає інтересам України, а з частиною Київ не згоден. Президент України також заявив, що планує зустрітися із Сі Цзіньпіном.

13 березня The Wall Street Journal повідомила, що Сі Цзіньпін планує поговорити з президентом Зеленським уперше від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Джерела видання зазначали, що розмову Сі Цзіньпін і президент України проведуть після візиту китайського лідера в Москву, який відбувся 20–22 березня.

Зеленський, говорячи про імовірну розмову або зустріч із Сі Цзіньпіном, розповів 21 березня, що "якісь сигнали" в Києві отримували, "але підтвердження не було" – "конкретики поки жодної немає". В Офісі президента України заявили 22 березня, що Україна ініціює розмову Зеленського й Сі Цзіньпіна, але є певні труднощі через позицію КНР.

В інтерв'ю AP, яке вийшло 29 березня, Зеленський заявив, що чекає Сі Цзіньпіна в Україні.