Боррель: Морально та політично Росія вже програла війну і все більше програє її на полі бою

Боррель: Чи хочемо ми глобального верховенства закону, чи хочемо закону джунглів? Чи віримо ми у сфери впливу, чи у вільний вибір суверенних держав?
Фото: EPA
Серед світових політиків існує глобальний консенсус щодо неприпустимості застосування зброї масового ураження, цю позицію поділяє зокрема і Китай, проте президент РФ Володимир Путін продовжує ескалацію агресії в Україні. Про це верховний представник Євросоюзу щодо питань закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель написав у блозі на сайті Європейської служби зовнішніх зв'язків 27 вересня.

"Морально і політично Росія справді вже програла війну і все більше програє її на полі бою. Однак, на жаль, президент Путін продовжує свій небезпечний шлях ескалації. Він намагається залякати Україну та всі країни, які підтримують Україну", – написав дипломат.

На його думку, ці спроби зазнають невдачі, як і інші, які здійснила Росія упродовж останніх місяців, але ще багато людей може загинути, перш ніж президент РФ вирішить припинити вогонь.

Боррель підкреслив, що ця війна "набагато більше, ніж війна в Європі": Росія втягує світ в економічний спад і глобальну продовольчу кризу, також під питання поставили принципи глобального світоустрою.

"На карту поставлено захист слабших держав від сильніших. Хочемо ми глобального верховенства закону чи хочемо закону джунглів? Віримо ми у сфери впливу чи у вільний вибір суверенних держав?"– запитав дипломат.

Він закликав усіх світових лідерів надіслати Росії чіткий і єдиний сигнал щодо неприйнятності застосування зброї масового ураження за жодних обставин.

"Мені було приємно, що під час нашої двосторонньої зустрічі до нашої позиції приєднався міністр закордонних справ Китаю, серед інших. Враховуючи те, що я чув у Радбезі і під час моїх різних двосторонніх зустрічей, схоже, існує глобальний консенсус, на який ми маємо спиратися", – зазначив він.

За оцінкою Борреля, Росія внаслідок своїх дій за останні кілька тижнів стала помітно ізольованішою у міжнародному товаристві.

"Тепер міжнародна спільнота має змусити Росію припинити цю війну, за жодних обставин не застосовувати зброї масового знищення та забезпечити притягнення Росії до відповідальності за її дії", – наголосив глава дипломатії ЄС.

Контекст:

21 вересня Путін у своєму зверненні оголосив про готовність застосувати ядерну зброю у разі загрози територіальній цілісності Росії.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що не вірить у те, що РФ застосує ядерну зброю. Водночас президент зазначив, що "не можна зазирнути Путіну в голову", тож ризики, що ядерного удару завдадуть, є.

Головне управління розвідки Міноборони України не відкидає застосування Росією ядерної зброї. У відомстві наголосили, що такі дії можуть мати наслідки і для інших країн.

22 вересня видання The Washington Post повідомило: між адміністрацією президента США Джо Байдена та владою Росії триває листування, під час якого російську сторону попередили про наслідки у разі застосування ядерної зброї у війні проти України. Цю інформацію підтвердив пізніше радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван.

Державний секретар США Ентоні Блінкен 25 вересня в інтерв'ю CBS News підтвердив, що США попередили РФ про можливі "жахливі наслідки" у разі застосування країною-агресором ядерної зброї.